JUHTKIRI Eesti piir tuleb Vene turistidele sulgeda (6)

Postimees
Copy
Luhamaa piiripunkt
Luhamaa piiripunkt Foto: Sille Annuk/Pm/scanpix Baltics
  • Sõja puhkemise järel on maismapiiri ületanud üle 600 000 Vene kodaniku
  • Koormust piiril aitaks vähendada piiri sulgemine Vene turistidele
  • Eesti peab jätkama diplomaatilisi pingutusi viisakeelu saavutamiseks

Eesti idapiiri ületavad iga päev tuhanded Venemaa kodanikud. Sellest hoolimata, et Baltimaad on lõpetanud Vene kodanikele turistiviisade andmise ja me ei luba üle piiri ka Eesti poolt välja antud turistiviisadega venelasi.

Tulevad need Vene kodanikud, kes on saanud Schengeni viisa mõnest muust riigist. Venemaa ja Euroopa lennuühendus on sisuliselt katkenud, seetõttu on nad sunnitud liikuma mööda maismaad.

Peamiselt ületavadki Vene kodanikud Schengeni ala maismaapiiri Eestist, Lätist ja Soomest. Soome ja Eesti kaudu on tulnud üle 60 protsendi pärast Ukrainas sõja puhkemist ELi saabunud Vene kodanikest, kokku üle 600 000 inimese. Läti kaudu liikus Vene kodanikke kaheksa korda vähem kui üle Eesti piiri, sest lõunanaabrid on piiriületamise muutnud palju aeglasemaks.

Tõsi, keskmiselt on näiteks Luhamaal piiriületajaid päevas kaks korda vähem kui koroonapandeemiaeelsel ajal. Kuid nendega on palju rohkem tööd. Varem ei fikseerinud piirivalve nii põhjalikult andmeid, pealegi muutuvad ja täienevad pidevalt reeglid, mida järgida. Riiki tuleb palju inimesi, kelle taust pole teada, näiteks sõjapõgenikke, kellel pole mõnikord korralikke dokumentegi.

Tööd on rohkem ja see on keerulisem, mistõttu oleks vaja vahetusse rohkem piirivalvureid. Seejuures tekitavad suure osa koormusest just inimesed, kellel meile asja polegi, kes kasutavad Eestit transiidimaana kas teel Lätti või kuskile mujale Euroopasse. Seega inimesed, kes lihtsalt kulutavad piiril meie ressursse ja kelle järel ootavad need, kellel on meile asja, nagu sõjapõgenikud. Asjad ei peaks nii olema.

Venelaste, nii lihtinimeste, Kremli propagandistide kui ka riigijuhtide vahkviha viisapiirangute vastu näitab, et tegemist on sanktsiooniga, mis hammustab valusalt.

Postimehe hinnangul pole põhjust rohkem piirivalvureid tööle panna ega olukorraga leppida. Pole mõtet ka lätlaste kombel piiriületust keerulisemaks teha. See probleem tuleb lahendada teistmoodi, vähendades nende inimeste hulka, kellel on õigus piiri ületada. Otsesõnu, Venemaa kodanikele tuleb piir kinni panna.

Suleti ju lennuliinid pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale ühel kindlal põhjusel: et venelased ei saaks reisida. Nüüd reisivad nad ikka, aga lihtsalt üle meie piiri.

Venelaste, nii lihtinimeste, Kremli propagandistide kui ka riigijuhtide vahkviha viisapiirangute vastu näitab, et tegemist on sanktsiooniga, mis hammustab valusalt. Kiiduväärt on Euroopa Parlamendi 56 liikme värske pöördumine, et ELi riigid lõpetaks Vene kodanikele turistiviisade väljastamise.

Loomulikult oleks sellest vähe kasu, kui ainult Eesti oma piiri kinni paneks. Soome või Läti kaudu põigates pääseks Vene kodanikud Schengeni viisaga siis meilegi, kui nad seda tahaks. Küll aga oleks lahendus see, kui peale meie ka Soome, Läti ja Leedu lukustaks oma maismaapiiri Vene kodanikele. Selle saavutamiseks peab Eesti riik jätkama diplomaatilisi jõupingutusi.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles