Endel Talvik ⟩ «Vali – kas Meie või Nemad!» (33)

Endel Talvik
, Psühhoanalüütik
Copy
Kaader Venemaa propagandavideost. 
Kaader Venemaa propagandavideost. Foto: Youtube

Sõda jahmatab meid oma mõttetu julmusega ning ikka on küsimus, et kuidas on see võimalik? «Kuidas saavad inimesed Neid toetada?» Seda küsivad nii Putini pooldajad kui vastased. Mõlemale on teise poole käitumine arusaamatu. Pered lähevad tülli, vanemad hülgavad oma lapsed ja lapsed ütlevad lahti vanematest. Mõlemad jäävad kangekaelselt oma sisukohtade juurde, kirjutab psühhoanalüütik Endel Talvik. 

Meedia selgitused sõltuvad poolest. Vene meedia räägib, kuidas USA sunnib Euroopat oma poliitikat toetama ja kõik Venemaa vastased on tegelikult ajupestud ning tarbivad ainult kallutatud informatsiooni. Putini-vastased nendivad, et vangla hirmus ei julge keegi Venemaal valitsust kritiseerida. Ja loomulikult kostab teooria ajupesust ja Venemaal võimsast propagandamasinast.

Mõlema poole väited on seega suhteliselt sarnased. Loomulikult ei ole Meie ajupestud, ei karda valitsust, suudame oma peaga mõelda ja näha tõtt. Nemad ei julge ega saa oma peaga mõeldud. Nemad ei saa Meie jaoks nii ilmselgetest asjadest aru ja klammerduvad ajukääbiku järjekindlusega oma veendumuste külge! Ehk – Meie oleme head ja Nemad on pahad.

Selleks, et loogiliselt seletada olukorda, kus mõlemad kasutavad samu väiteid ja jõuavad olemuslikult vastupidiste tulemusteni, tuleb mõista inimmõtlemise eripära, mis kasutab kahte loogikat korraga.

Rahvalik kõnepruuk eristab kahte tüüpi mõtlemist – ratsionaalset ja emotsionaalset. Ratsionaalset mõtlemist kutsutakse vahel ka teaduslikuks mõtlemiseks, see põhineb kõigile teada-tuntud loogikal ja sellega hooplevad teadlased. Kuna emotsionaalne mõtlemine on seotud tunnetega, siis ta sageli mõtlemiseks ei kvalifitseerugi. (Kuigi põhineb samuti loogikal, teistsugusel loogikal, kuid siiski loogikal).

Kommentaarid (33)
Copy
Tagasi üles