Garri Raagmaa Kes valitseb Eesti rannikumerd? (1)

Garri Raagmaa
, kolumnist
Copy
Garri Raagmaa
Garri Raagmaa Foto: Mailiis Ollino/Pärnu Postimees

Kui pikk on Eesti rannajoon? Vihjeks: kaks korda suurema territooriumiga kuulsa mereriigi Portugali rannajoone pikkus on 1800 km. Õige vastus on 3793 ehk ligi 3800 km, mis on üle kahe korra pikem kui Portugalil. Seda tänu Eesti 2222 meresaarele ja arvukatele randa liigestavatele poolsaartele. Omaette teema on küll ka see, et rannajoon muutub pidevalt, sõltudes veeseisust, mida omakorda mõjutavad tuul, sademed, temperatuur, õhurõhk ja jääolud, kirjutab kolumnist Garri Raagmaa. 

Ehkki inimestel on eriti suvel rannas päris palju asjatamist, tuleb välja, et Eesti kohalikel omavalitsusel ei ole rannavetes mingeid õigusi. Kõike seda, mis jääb mere poole, haldab keskvalitsus oma ametitega. Keskkonnaamet keelab ja käsib omakorda rannas, kuhu saab ehitada vaid erandkorras erilise avaliku huvi korral. Randa kaitsev seadus on jäik: kui üleujutavatel randadel ei ole mõistlik ehitada ka kaugemal kui 200 meetrit, siis kõrgel kaldal võiks see ka kitsam olla. See muidugi ei ole takistanud mõningaid staarjuriste ja suurema rahakotiga tegelasi oma kuute otsapidi lausa vette ehitada.

Kuna erandeid antakse kaugel pealinnas, sellised asjad juhtuvadki. Samas kaebavad omavalitsused, et nende soovidele rajada juurepääsuks kallasrajale laudtee üle lahesopi või lisada sadamatesse teenuseid, jäävad riigiametnikud kurdiks. Naljanumbriks on saanud Pärnu ranna elevant, mille paigaldamisega peavad tegelema tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet ning omakorda veel keskkonnaamet.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles