Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Sirje Potisepp Energiamajandus vajab restarti (3)

Sirje Potisepp.
Sirje Potisepp. Foto: Konstantin Sednev/Postimees

Kriiside müriaadi kiuste on toit meie laual endiselt olemas ja korralik. Eesti tööstused on katnud kohaliku vajaduse, tegelenud usinalt tootearendusega ja võitnud ka naabrite seas usaldust. Eesti toit, tööstus, kogu valdkond on elujõuline. Sama, mis toit inimesele, on elekter ja gaas tööstustele, kirjutab Eesti Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.

Covidi-kriisi ajal nägime, kuidas riigid hakkasid piire sulgema ega lasknud muu hulgas üle piiri ka toitu ja toiduaineid. Iga riik mõtles vaid iseendale ja oma kodanikele. Aga Eesti toidutööstused said hakkama, me suutsime Eesti vajadused katta. Arusaam toidust ja selle tootjatest kui elutähtsa teenuse pakkujatest jõudis paljudele esmakordselt kohale. Ma tõesti ei mõista, kuidas saab üks valdkond nii ummikusse jõuda, nagu see energeetikaga on juhtunud.

Hirm hakkab, kui energiast räägitakse. Ma mõtlen nii tänast, aga rohkem isegi homset. Kogu jutt keerleb endiselt tagajärgede ümber, mitte ühtegi plaani, rääkimata otsustest või tegudest ei ole. Endiselt ollakse kinni enda õigustamises ega osata lahti lasta oma hoiakutest. Kas ei oleks aeg vastutajatel oma põhimõttelisi vigu tunnistada ja seejärel süsteemile restart teha? Olemasolev kompetents näib olevat end igal juhul ammendanud. Ja küsimus ei ole enam ammu sealjuures energiamajanduses, vaid Eesti majanduse elujõus. Nagu juba tabavalt on asi kokku võetud: oleme viimased kümme aastat energeetikas tirri lasknud.

Tagasi üles