Olev Remsu ⟩ Hitler ja Putin, kumb on võikam? (6)

Olev Remsu
, kirjanik ja kriitik
Copy
Praeguseks on Hitler Putinist suurem massimõrvar, aga kui Putin kasutab oma kaotuse vältimiseks tuumarelva, siis läheb ta ette. Meeleavaldajad on kokku miksinud Putini ning Hitleri näo iseloomulikud tunnused.
Praeguseks on Hitler Putinist suurem massimõrvar, aga kui Putin kasutab oma kaotuse vältimiseks tuumarelva, siis läheb ta ette. Meeleavaldajad on kokku miksinud Putini ning Hitleri näo iseloomulikud tunnused. Foto: Yves Herman

Hitler ja Putin erinevad karakterilt, kuid siiski võivad nende teod ajaloo silmis asetuda samale pulgale, analüüsib kirjanik ja kriitik Olev Remsu.

Adolf Hitler on ehk XX sajandi kõige kurikuulsam inimene ja tundub, et Vladimir Putin püüab sama tiitlit XXI sajandil. Mõlema elulood ja karakterid on teineteisest oluliselt erinevad, kuid lõppkokkuvõttes loevad siiski kummagi kuriteod.

Hitleri lapsepõlve kodune olukord oli kohutav, tema päritolu on hämar, kokkuvõtteks ei olnud tal keskharidustki. See, lisaks andetus, oli põhjuseks, miks teda ei võetud Viini kunstiakadeemiasse, kuhu ta üritas pääseda kaks korda. Mida vähem on inimesel haridust, seda fanaatilisemaks võib ta muutuda, seda enam nakatub ta kõikvõimalikest pseudoõpetustest. Hitler oli oma elu esimesel poolel täielik tühisus, teisel poolel valitses diktaatorina lühikest aega peaaegu tervet Mandri-Euroopat, ja midagi taolist ajalugu ei tea.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles