Maarja Vaino ⟩ Sanna Marini juhtum on lihtsalt ühiskonna peegelpilt (87)

Maarja Vaino
, kolumnist
Copy
Pidutsejad Notting Hilli karnevalil Londonis, 26. augustil 2019
Pidutsejad Notting Hilli karnevalil Londonis, 26. augustil 2019 Foto: Toby Melville

Sanna Marini peoskandaal on ühest küljest totter nagu suurem osa poliitilisi skandaale. Teisest küljest on tegemist nähtusega, mis omal moel võtab üsna hästi kokku ajastu vaimu, kirjutab kolumnist Maarja Vaino. 

Mäletatavasti tekkis ka koroonapiirangute aegu üks valusamaid reaktsioone just siis, kui teatati ööklubide sulgemisest. Ning salajane peopanemine oli üks põhjus, miks pidi tagasi astuma Briti peaminister Boris Johnson. Paistab niisiis, et kaalul võib olla väga palju, näiteks peaministrikoht või lausa elu ja surm – pidutsemine on ometi tähtsam.

Pidu iseenesest on hea laenguga sõna. Kõikvõimalikke erilisi hetki ja verstaposte elus püütakse ikka pidulikult tähistada. Eesti keeles on terve hulk ilusaid liitsõnu, mis seda tähistavad: pulmapidu, soolaleivapidu, jaanipidu, lõikuspidu, laulupidu jne.

Sõnal «pidutsema» on aga halvema kõlaga konnotatsioon, selle kohta ütleb seletav sõnaraamat «(sööma- ja jooma)pidu, olengut pidama». Meenub nõukogude aeg, kui pidutsemise asemel öeldigi otse välja, et lähme jooma. Aga ajad muutuvad ja väänlevat kleenukest Sanna Marini on märksa meeldivam vaadata kui oma kinga vastu kõnepulti taguva Nikita Hruštšovi pundunud nägu.

Kommentaarid (87)
Copy
Tagasi üles