NÄDALA PERSOON Mihhail Lotman: et tulevikus nautida vene kultuuri, peame valgustama ka selle tumedaid külgi (4)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Isamaa fraktsiooni kuuluval Riigikogu liikmel Mihhail Lotmanil on seaduseelnõude kõrval arvutiekraanil lahti kreekakeelne Bütsantsi tekst maailma loomisest.
Isamaa fraktsiooni kuuluval Riigikogu liikmel Mihhail Lotmanil on seaduseelnõude kõrval arvutiekraanil lahti kreekakeelne Bütsantsi tekst maailma loomisest. Foto: Taavi Sepp

Poliitikul, keele- ja kirjandusteadlasel Mihhail Lotmanil (69) on käed tööd täis. Seaduseelnõude kõrval on tema arvutiekraanil kreekakeelne Bütsantsi tekst maailma loomisest. Parajasti on ta ka lõpetanud teadusartikli pääsukesest. «Minu uurimus pole siiski zooloogiline, vaid luulest,» ütleb ta. Artikkel on küll lühike, aga ta on kirjutanud seda muuseas juba mitukümmend aastat.

Viimastel kuudel on Lotman pidanud Vabas Akadeemias loenguid vene kultuuri tumedamast küljest alapealkirjaga «Etüüd mustas». See on Lotmanile ka isiklik ja võib-olla valuski teema, sest vene kultuuri ta armastab ja on seda uurinud üle poole sajandi. «Kultuuriliselt olen ma venelane,» sõnab ta lausa. Kuid eriti Ukraina sõja taustal tuleb vaadata ka selle kultuuri ja kirjanduse pahupoolt, kuidas suurtes geniaalsetes kirjanikes on peidus šovinism, kuidas nendegi koorilaul on kaasa aidanud sellele, mida näeme praegu Ukrainas.

Kas Puškin on süüdi?

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles