Marek Strandberg ⟩ Aeg on tõmmata Vene maailmale Eestis joon alla (16)

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Marek Strandberg
Marek Strandberg Foto: Mihkel Maripuu

Vene maailm (Русский Mир) on üks peen värk. Kui suure pildi kontrast põhja keerata, siis jääb alles masendav mudel: kõik, kes on vaevunud juba suuremal määral vene keeles suhtlema, on ühe jalaga Vene maailmas, ja kel muud keelt polegi, see ongi mutrike selles Putinile ja tema seltskonnale kuuluvas monstrumis. Nad on valmis osalisi kaitsma, tõsi, pigem vaid sõnades, aga venekeelne inimhulk on alati heaks argumendiks, et mõni tõsine samm ette võtta. Nagu teame: Ukrainas võetigi.

Kremli telekanalite ja ühismeedia ajupesu on kallutanud hulgaliselt siinseid valimisõigusega inimesi «tegeliku Vene ajaloo» usku, mille osaks on ka lääne poolt vene hinge kaevatud sügav mitteaustamise haav.

Mittekodanike rohkus ja nende kohalike volikogude valimise õigus on tekitanud ummikseisu. Venekeelne koolgi on nii sügavale juurdunud. Kolmandate riikide kodanike ja kodakondsuseta isikute (halli passi omanike) toel on Eestis valitud volikogusid, mille eesmärk on pigem riiklik ja poliitiline kui kohaliku elu korraldamine. Katsed Eestisse luua vene kultuuriautonoomia on reeglina lõppenud seda tegevate seltskondade tüliga. Õnneks, sest neil on olnud pigem poliitilised kui kultuurilised eesmärgid.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles