AK Kaarel Piirimäe: Ameerika sajand kestab veel (2)

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Selle nädala alguses maakodus puhanud Tartu Ülikooli uusima ajaloo kaasprofessor Kaarel Piirimäe õpetab 20. sajandi ajalugu ning uurib Baltimaade rolli selles.
Selle nädala alguses maakodus puhanud Tartu Ülikooli uusima ajaloo kaasprofessor Kaarel Piirimäe õpetab 20. sajandi ajalugu ning uurib Baltimaade rolli selles. Foto: Arvo Meeks/Lõuna-eesti Postimees

Eesti-USA diplomaatilistest suhetest raamatu koostanud ajaloolane Kaarel Piirimäe kõneleb, kui keeruliselt on arenenud meie suhted Ühendriikidega 100 aasta jooksul.

Eesti ja Ameerika Ühendriigid tähistasid hiljuti diplomaatiliste suhete 100. aastapäeva, mis tähendab, et USA tunnustas Eestit 1922. aastal. See ei ole ju tegelikult väga vara. Miks teie arvates USA tunnustamisega venitas?

Ühendriigid keskendusid Venemaale, vaadates Baltimaid osana Vene probleemist. Venemaa tulevik oli ebaselge. 1922. aastal oli veel ootus, et bolševism on ajutine nähtus, ebaloomulik kõrvalekalle, mis ei saa kaua kesta. Et varem või hiljem tuleb normaliseerumine.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles