INTERVJUU ⟩ Arvi Altmäe – aateline ja erakordselt tegus koolijuht (1)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Arvi Altmäe on teeneka koolijuhina panustanud rohkesti energiat ja vaba aega paljude rahvaalgatuste õnnestumistesse.
Arvi Altmäe on teeneka koolijuhina panustanud rohkesti energiat ja vaba aega paljude rahvaalgatuste õnnestumistesse. Foto: Eero Vabamägi

Eesti riikliku iseseisvuse taastamisel oli võtmeroll pretsedenditul rahvaalgatusel, kui Eesti sünnijärgsed kodanikud end registreerisid ning valisid Eesti Kongressi delegaadid. Nende ülesandeks oligi taastada Eesti Vabariik. See hiiglaslik töö tehti ära tuhandete vabatahtlike energiaga, kuid päris ilma materiaalse baasita – kontoriruumide ja -tehnikata – ei olnud ka võimalik hakkama saada. Tallinna Ehitus- ja Mehhaanikatehnikumi isamaaline õpetajaskond eesotsas direktor Arvi Altmäega pakkus neid võimalusi. Rääkisime hiljuti 80-aastaseks saanud ning väga heas sportlikus vormis oleva teeneka koolijuhiga tema kodus Viimsis.

Kuidas juhtus nii, Eesti Komitee materiaalne baas oli kõigepealt Tallinna Ehitus- ja Mehhaanikatehnikumi (edaspidi TEMT) ruumides?

Koostöö Eesti Komiteega algas ERSP teadaannetega kooli teadetetahvlil. Eelmine direktor Osvald Kukk tõi need minu kätte, öeldes: «Vaata, mis toimub! Sinu kool, sa vastutad!» Ta oli küll kõva kommunist, kuid siiski õiglane mees. Jätsin selle märkuse tähelepanuta, sest leidsin, et ees on suurte muutuste aeg ja kooliperel peab olema adekvaatne informatsioon toimuvast. Rein Tamme, endine tehnikumi vilistlane, viis mind kokku Trivimi Vellistega ning selgus, et Eesti Vabariigi Kodanike Peakomiteel (EVKP) ei olnud tegutsemiseks elementaarseid tingimusi. Nii saigi otsustatud EVKP paigutada tehnikumi komsomolikomitee ruumidesse. See organ oli selleks ajaks juba laiali saadetud. Igaks juhuks jätsime ka ukse sildi samaks.

Millal see toimus?

1989. aasta viimastel kuudel algasid igapäevased kohtumised Eesti Vabariigi Kodanike Peakomitee juhtidega. 6. jaanuaril 1990 kinnitati mind Eesti Vabariigi maakonnakomiteede konverentsil Eesti Kongressi valimiste keskkomisjoni esimeheks. Konverentsi vaheajal küsisid Tunne Kelam ja Trivimi Velliste, kui palju on vaja aega, et Eesti Kongressi kokku kutsuda. Arvasin, et 11. ja 12. märtsiks on võimalik kodanike registreerimine ja valimiste ettevalmistamine ära korraldada. Nii kinnitas konverents selle ettepaneku otsusena.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles