Priit Hõbemägi ⟩ Kas sai selgeks, et Eesti Vabariigiga ei jamata? (62)

Priit Hõbemägi
, peatoimetaja
Copy
Narva punatanki teisaldamine
Narva punatanki teisaldamine Foto: Eero Vabamägi

Teisipäeva hommikul kella seitsme paiku alanud punamonumentide demonstratiivne teisaldamine Narvas on tagajärg, mida Narva linnavõim ja sealsed putiniseerunud elemendid on juba pikka aega välja kutsunud. Eesti keeles öeldakse lapsele, et pill tuleb pika ilu peale.

Narva jonnivad linnavolinikud ja paljud kohalikud poliitikud on ka nagu lapsed, kes kangekaelselt püüavad ebameeldivat kohustust lõputute ettekäänetega edasi lükata.

Jüri Pihl.
Jüri Pihl. Foto: Saarte Hääl

Jüri Pihl (1954–2019), Eesti Vabariigi kaitsepolitsei asutaja ja pikaaegne juht ning siseminister, selgitas kunagi ühes eravestluses mulle, kuidas peab vabariigi vaenlastega käituma. Kui selline vaenutegevust aktiivselt harrastav tegelane politsei poolt näiteks liikluses kinni peetakse, siis tuleb tema auto põhjalikult, kuni viimase pulgani läbi uurida. Kui midagi ei vasta normidele, siis menetleda täie rangusega. Kui aga paari tunni pärast öeldakse, et seekord oli kõik hästi, siis ainult kuni järgmise kohtumiseni, ja siis kordub kõik! Kui tegelane välismaale sõitma hakkab ja lennuväljal oma passi esitab, siis tuleb ta kõrvale kutsuda ja uurida passi põhjalikult ja seni, kuni lennuk on ära sõitnud. Pihl ütles: vabariigi vaenlasi tuleb kiusata seni, kuni nad aru saavad – Eesti riigiga ei jamata! Kui tahavad siin elada, siis käitugu viisakalt, kui ei suuda, siis köetakse maapind nende jalgade all nii kuumaks, et ise ära sõidavad. Ma nimetaksin seda «Pihli meetodiks».

Vabariigi otsustavat jõudemonstratsiooni Narvas olen ammu oodanud. Vahepealne aeg on lihtsalt ära raisatud. Soomlastel on ütlus: «Ryssä on ryssä, vaikka voissa paistais!» (e.k venelane jääb venelaseks, kasvõi prae teda või sees!) Nii ka nüüd – kogu jorutamine Narva linnas, rahvaga «rääkimised» ja «arupidamised» osutusid vaid kummi venitamiseks, millega loodeti takistada selle okupatsioonisümboli mahavõtmist.

Vabariigi otsustavat jõudemonstratsiooni Narvas olen ammu oodanud. Vahepealne aeg on lihtsalt ära raisatud.

Tulemuseks ongi tänane tour de force Narvas: korraga on mitmes kohas Narva linnas tänavatel raske ehitustehnika, millega tõmmatakse maha avalikus ruumis olnud nõukogude okupatsiooni põlistavad tahvlid. Seda kõike turvavad karmi ilmega mehed laigulistes mundrites ja taktikalistes vestides, taamal mustade klaasidega mustad bussid. Ukraina sõja kontekstis pole kohalikele venemeelsetele vaja enam seletada, et kui selliseid inimesi kaua provotseerida, siis võib ise väga valusasti haiget saada, leida ennast trellide tagant või veelgi enam – piiri tagant teisel poole Narva jõge.

Narva punatanki teisaldamine.
Narva punatanki teisaldamine. Foto: Eero Vabamägi

Tour de force, vabariigi jõudemonstratsioon toimub päise päeva ajal kõigi narvalaste pilgu ees. Nad näevad nüüd oma silmaga, et Eesti Vabariigil on tõsi taga: tõsised mehed tulid kohale ja tegid platsi puhtaks. Kas nüüd jõuab lõpuks kohale, et Eesti Vabariigiga ei jamata?

Kommentaarid (62)
Copy
Tagasi üles