Katrin Aava ⟩ Enesekaastundlikkus aitab ärevatel aegadel kohanemisvõimeline olla (1)

Katrin Aava
, BFMi kommunikatsiooni dotsent (TLÜ)
Copy
TLÜ kommunikatsiooni dotsent Katrin Aava.
TLÜ kommunikatsiooni dotsent Katrin Aava. Foto: Erakogu

Õpetajates enesekaastundlikkuse tugevdamine on oluline investeering õpetajate heaollu ja läbipõlemise vältimisse, kirjutab TLÜ kommunikatsiooni dotsent Katrin Aava.

Enesekindlus eestikeelse sõnana viitab vajadusele end kaitsta võimaliku ründaja vastu, sunnib kaitsepositsioonile. Enesekaastunde sõna osutab aga rahumeelsele kontaktile, siirale haavatavusele, mis võimaldab autentselt reageerida erinevatele tunnetele ja kogemustele. Ärevatel aegadel, kus inimestevahelised rindejooned kipuvad süvenema, on hea mõelda üldinimlikule vajadusele tunda ühtekuuluvust.

Noorte õpetajate lahkumine koolist on tõsine väljakutse ja osutab sellele, et õpetajad on jäänud võrgustike ja juhtide toeta. Läbipõlemist soodustav konkureerimiskultuur jätab üksikisiku vastutavaks olukordades, kus lahendused saavad sündida osapoolte, antud juhul õpetajate, juhtide, vanemate, tugipersonali koostöös. Uuringud näitavad, et kuigi töötajad põlevad läbi, olles mõjutatud domineerivast ebaefektiivsest töökultuurist, sõnastavad juhid, et töötaja ebaõnnestus oma isikuomaduste tõttu (nt ei oska aega planeerida, prioriteete paika seda, pole oma eraelu hästi korraldanud vms). Nii murduvad inimesed enda ja ka teiste kriitikatulva all.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles