Suur nägu ⟩ Katri Raik – tugev väepealik Narva rindel

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Narva linnapea Katri Raik loob meeskonna kohas, mille eest tunneb vastutust ning selles mõttes on tema meeskonnaks kõik narvalased. 
Narva linnapea Katri Raik loob meeskonna kohas, mille eest tunneb vastutust ning selles mõttes on tema meeskonnaks kõik narvalased. Foto: Johan Elm

Narva on saanud eestimeelse tugeva juhi, kellelt oodatakse kiiret lahendust tülika tanki eemaldamisel, kuid linnapea teeb nii, nagu ta narvalasi tundes õigeks peab.

Ajalooõpingute ajal Korp! Filiae Patriae liikmeks astunud Katri Raik sai akadeemilisest organisatsioonist kaasa sõpruskonna, kelle abil ja nõul ta rahvusülikooli kommunikatsioonijuhina taastas seal 1990. aastatel läänelikud akadeemilised traditsioonid. 1999. aastal läks Raik looma ja juhtima Tartu Ülikooli Narva kolledžit, millega ta sai väga hästi hakkama ning mis koos linnale uue näo andnud kolledžihoonega on juba rohkem kui piisav ühe inimese elutööks. Katri Raik astus aga järgmisegi sammu, realiseerides Narvas 20 aasta tööga saavutatud usalduse poliitiliseks kapitaliks, kandideerides linnapeaks.

Narva on omamoodi Eesti linn, sest II ilmasõjas hävitatud ja okupeeritud ajaloolise kaubalinna asustas NSV Liit venekeelse rahvaga ning side muu Eestiga jäi nõrgaks. 1991. aastast on vabariigi valitsus püüdnud komisjonide ja eriesindajate kaudu pöörata Narvat Eesti poole, kuid see töö ei olnud järjekindel ega eriti edukas. Eesti keskvõimu suhtes umbusku külvav ning madallennuliselt, vaid kitsa ringi kohalike äritegelaste huvides tegutsenud linnavõimule oli kasulik hoida Narvat nõukogudenostalgilises infoväljas, mille sümboliks kujunes jõe äärde postamendile upitatud tank. Narvalasi on hoitud petukujutluses, nagu oleks sellel tankil mingi seos vabaduse ja Narva tulevikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles