Juhtkiri ⟩ Venelased peavad valima, kas sõda või turism (16)

Postimees
Copy
Urmas Nemvalts joonistab. FOTO: Urmas Nemvalts
Urmas Nemvalts joonistab. FOTO: Urmas Nemvalts Foto: Urmas Nemvalts
  • Ei ole eetiline lubada Vene turiste Euroopasse
  • Viisakeeld Vene turistidele peab olema üleeuroopaline
  • Ähvardused Kaja Kallase aadressil näitavad Moskva frustratsiooni

Iga kord kui hakkab tunduma, et Venemaal ei ole enam kuhugi langeda, suudetakse mingi uue sadistliku kuriteoga ­tsiviliseeritud maailma šokeerida. Seejuures ei näi see suuremat osa venelasi karvavõrdki häirivat. Nemad ­veedavad lõbusalt aega ja käivad Euroopas puhkamas.

Ja miks peakski midagi neid häirima. Mingit sõda ju ei ole. Ukrainas käib «sõjaline erioperatsioon», kuhu Moskva ja Peterburi poisse ei saadeta, ja videod raketirünnakutes hukkunud lastest ja sõjavange kastreerivatest Vene sõduritest on «võltsing» ja «Ukraina sõjapropaganda».

Esmaspäeval antud intervjuus ütles Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi, et praegu on kõige olulisem sanktsioon Euroopa piiride sulgemine kallaletungija riigi kodanike jaoks. Zelenskõi sõnul peaksid venelased «senikaua omaenda maailmas elama, kuniks nad oma filosoofiat muudavad».

Eesti ja Läti on venelastele turismiviisade väljastamise ammu peatanud, kuid teised Euroopa riigid annavad neid edasi. Olukorras, kus Euroopa õhuruum on Vene lennukitele suletud, kuid bussiliiklus ja maanteetransport toimib, on Eestist ja Lätist saanud Vene turistide jaoks transiitmaa, kust pääseb Schengeni viisaga hõlpsasti edasi mujale Euroopasse.

Senikaua kui venelased tahavad Euroopaga sõdida, ei ole neil siia turistidena asja. Humanitaarkaalutlused, nagu ajakirjanike või teisitimõtlejate tagakiusamine, on teine asi.

Veelgi suuremas mõõtkavas on sama juhtunud Soomes, mis on selgelt häirinud Soome ühiskonna õiglustunnet. Eelmisel nädalal tehtud küsitlus näitas, et 58 protsenti soomlastest pooldab venelastele turismiviisade väljastamise lõpetamist.

Üleeile antud intervjuus võttis rahva suhtumise kokku Soome peaminister Sanna Marin: «Ei ole õige, et samal ajal kui Venemaa peab Euroopas agressiivset ja julma sõda, võivad venelased elada justkui tavalist elu, reisida Euroopas ja olla turistid.»

Soomes kaalutaksegi Eesti ja Läti eeskujul turismiviisade andmise lõpetamist, kuid samal ajal saadakse aru, et see ei lahenda probleemi. Lahendus on selles, kui terve Euroopa Liit lõpetaks venelastele turismiviisade väljastamise, nii nagu kirjutas eile Twitteris Kaja Kallas: «Lõpetage venelastele turismiviisade väljastamine. Euroopa külastamine on privileeg, mitte inimõigus.»

Ukraina president ja Soome ja Eesti peaminister on õigel teel. Senikaua kui venelased tahavad Euroopaga sõdida, ei ole neil siia turistidena asja. Humanitaarkaalutlused, nagu ajakirjanike või teisitimõtlejate tagakiusamine, on teine asi. Venelased võivad puhata Krimmis, kui neid plahvatused ei häiri, või näiteks Türgis, kuhu nad on endiselt oodatud.

Kunagise mängupresidendi Dmitri Medvedevi isiklik rünnak Kaja Kallase aadressil ja Venemaa Eesti suursaadiku natsionalismi-süüdistused näitavad, et viisad on Venemaale tõepoolest väga valus küsimus.

Me ei peaks laskma ennast Venemaa avaldustest häirida. Kunagi süüdistati meid selles, et automaatsest kodakondsuse andmisest keeldumine on inimõiguste rikkumine, nüüd siis on kodakondsuse asemel viisad.

Kui Euroopa tahab, et sõda lõppeks võimalikult ruttu ja võimalikult valutult, siis tuleb vabaneda igiammusest Euroopat kummitavast hädast «liiga vähe, liiga hilja». Viisakeeldu on vaja kohe. Lootust sisendab see, et Soome näol on Eestil ja Lätil olemas liitlane, kellega koos Euroopat tagant nügida.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles