Rando Kruusmaa ⟩ Euroopas käib küll sõda, kuid tähelepanu ja abi vajab ka Aafrika (11)

Rando Kruusmaa
, endine piirivalve juht
Copy
ÜRO rahvuvalve missioni MINUSMA sõdur Malis patrullimas 14. sajandil ehitatud Djingareyberi ehk Suurt Mošeed (08.12.2021).
ÜRO rahvuvalve missioni MINUSMA sõdur Malis patrullimas 14. sajandil ehitatud Djingareyberi ehk Suurt Mošeed (08.12.2021). Foto: FLORENT VERGNES

On selge, et maailma pilk on hetkel liikunud Aafrika probleemidelt Euroopa südames toimuvale sõjale. Koos pilgu liikumisega liiguvad aga ka ressursid suuresti just Ukraina toetamiseks, kirjutab endine piirivalve juht Rando Kruusmaa.

Kindlasti algab võidujooks ressursside nimel ka pärast sõda, mil hakatakse ühiselt taastama Ukrainat. Siinkohal on karta, et osa planeeritud ressurssidest liigub Aafrika suunalt taas Ukraina suunas, olgu toetusteks siis ELi rahastused, ÜRO programmid või riikide individuaalsed panused.

Kuid kuidas siis aidata Aafrika riikidel säilitada stabiilsust ja ehitada ülesse tugevamaid ja kerksemaid ühiskondi vähenevas ressursside tingimustes? Kuna Aafrika on suur, puudutavad järgnevad mõttekäigud eelkõige Põhja-Aafrikat ja Saheli regiooni, sest neis kahes piirkonnas toimuvad tendentsid mõjutavad Euroopa julgeolekut ehk suuremal määral kui ülejäänud Aafrikas toimuv.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles