Rainer Kattel Kriisikapitalism tuleb peatada (8)

Rainer Kattel
, Londoni Ülikooli Kolledži ja TTÜ professor
Copy
Rainer Kattel
Rainer Kattel Foto: Elaine Perks

Me elame erakordsel ajal: ettevõtete kasumid tõusevad uutesse kõrgustesse ja samal ajal näib üha kindlamana, et lähikuudel tabab maailma majandust või vähemalt paljusid riike majanduslangus. Lisaks tühjendab jätkuvalt kiire hinnatõus inimeste pangakontosid. Selliseid erakordseid majandustingimusi võime nimetada kriisikapitalismiks, kus võidavad need, kelle käes on tegelik võim meie tänases majandussüsteemis, kirjutab kolumnist Rainer Kattel.

Naftatootjad teenivad pöörast kasumit. Näiteks oli selle aasta teises kvartalis Exxoni ja Shelli kasum vastavalt 17,9 ja 11,5 miljardit dollarit. Möödunud nädalal kirjutas Postimees, et ka Eesti kütusemüüjatel läheb väga hästi. Head ajad ei ole mitte ainult kütusetootjatel ja -müüjatel. Selle aasta esimese kuue kuuga teenis toiduettevõte Nestlé 5,4 miljardit dollarit ning majapidamiskaupade hiid Unilever sama ajaga 4,6 miljardit dollarit kasumit. Ka Eesti ettevõtted tervikuna pole kunagi esimeses kvartalis teeninud nii palju kasumit kui selle aasta esimese nelja kuuga.

Samas on augusti alguseks nafta hind globaalsel turul langenud Venemaa Ukraina invasiooni-eelsele tasemele. Sama on juhtunud teravilja hinnaga. Siit ei jää üle järeldada muud, kui et nafta- ja viljahindadega spekuleerijad on oma kasumi välja võtnud. Aga ka väidetavalt paljukannatanud lennundusettevõtetel ei lähe kehvasti. Nii teenis näiteks Lufthansa – kes on ära jätnud tuhandeid lende sel suvel – teises kvartalis 393 miljoni eurot kasumit.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles