Tarmo Seliste ⟩ Vahetame Narva tanki Pätsi ametiraha vastu (8)

Tarmo Seliste
, Ringmajandusettevõtte FudLoop asutaja
Copy
President Konstantin Päts.
President Konstantin Päts. Foto: repro / Õhtuleht arhiiv/Õhtuleht

Narva tankist saaks lahti nii, et anname selle Venemaale ja küsime vastu president Konstantin Pätsi ametiraha, kirjutab Ringmajandusettevõtte FudLoop asutaja Tarmo Seliste.

Narvas asuv T-34 tank on kired Eesti ühiskonnas löönud lõkkele. Kardetakse pronksiöö kordumist ja käib kibe ettevalmistustöö tanki teisaldamiseks. Samal ajal ei maga ka vastaspool, aktiveerunud on tankikaitsjad ja need kellele on tähtis Nõukogude Liidu ajalooline pärand.

Lisaks tanki äraviimisele on minu arvates siiski veel üks võimalus, mille tulemus võiks sobida Eesti Vabariigile ja ka neile kellele tank südames tähtis. Tanki võiks kasutada vahetuskaubana Venemaa Föderatsiooniga saamaks neilt tagasi midagi, mis meile väga oluline. Mis see küll olla võiks?

Väikese riigina ei oma Eesti Vabariik palju sellist, millega suure Vene Föderatsiooniga kaubelda.

Loomulikult president Konstantin Pätsi ametiraha, mida ta kandis viimati teadaolevalt 17. juulil 1940, kui võttis vastu Nõukogude Liidu uue täievolilise esindaja Vladimir Botškarjovi volikirjad. Riigivapi teenetemärk on 1963. aastast saadik Moskva Kremli relvapalatis kui «kullast Eesti orden» ja selle kett on Moskva rahandusministeeriumis arvel kui 500 grammi kulda.

Kindlasti ei saa keegi vastu vaielda, et ametiraha koos ketiga on Eestile ajalooliselt äärmiselt oluline sümbol, mida Vene Föderatsioon on keeldunud meile tagastamast pika aja jooksul. Kui senine töö pole tulemust andnud, siis oleks aeg kaaluda alternatiivseid lähenemisi.

Tankikaitsjad punatanki juures reedel, 5. augustil.
Tankikaitsjad punatanki juures reedel, 5. augustil. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Väikese riigina ei oma Eesti Vabariik palju sellist, millega suure Vene Föderatsiooniga kaubelda. Ajaloo iroonia võib seisneda sellest, et T-34, vare millel puudub suur ajalooline ning materiaalne väärtus, võib olla nüüd kaubaks, mida kasutada hinnalise teenetemärgi ja keti välja vahetamiseks.

Siseminister on välistanud tanki üleandmise Venemaale. Venemaa saatkond on eitanud ametlikku huvi tanki vastu. Diplomaatia ei toimu aga kunagi ajakirjanduse vahendusel. Äkki tasuks siiski mõelda – tank ametiraha ja teenetemärgi vastu oleks aus kaup.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles