Vladimir Sazonov ⟩ Monumendid kujutavad endast Vene maailma üht ideoloogilist vundamenti ja infosõja relva (7)

Vladimir Sazonov
, Kaitseväe Akadeemia juhtivteadur
Copy
Vladimir Sazonov.
Vladimir Sazonov. Foto: Erakogu

Viimasel ajal on seoses Venemaa sõjaga Ukraina vastu kerkinud küsimus, mida teha nõukogude okupatsiooni monumentidega, ja see on tekitanud poleemikat. Väidan, et need monumendid on alati olnud nõukogude propaganda vahend selleks, et mõjutada inimesi, luua n-ö uus ajalooline identiteet ja mälu, kirjutab Kaitseväe Akadeemia juhtivteadur Vladimir Sazonov.

Just tänu sellistele monumentidele on paljuski tekkinud homo sovieticus ja selle edasiarendus homo putinisticus. Seda «ajalugu» on loodud Moskvast saadud juhiste järgi selleks, et kinnistada nõukogude impeeriumi kord okupeeritud aladel ja legitimeerida totalitaarne süsteem. Putini Venemaa ei erine selles mõttes väga NSV Liidust, eelkõige oma meetodite poolest, välja arvatud see, et kommunistlik ideoloogia on kadunud. Ent nõukogude imperialistlik pärand eksisteerib jätkuvalt ja üritatakse luua NSV Liit 2.0, kasutades selleks muuhulgas ajaloolist minevikku.

Keeleteadlane Teun van Dijk on väitnud, et ideoloogiad on sotsiaalsete uskumuste süsteemid, mis on talletatud pikaajalises mälus. Tema sõnul jagavad neid ideoloogilisi uskumuste süsteeme sotsiaalselt ja kognitiivselt teatud sotsiaalsete rühmade või ideoloogiliste kogukondade liikmed. Van Dijk märgib õigesti, et «rühmade identiteet ei põhine ainult nende struktuurilistel omadustel, vaid ka nende ideoloogial».

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles