Märt Läänemets USA diplomaatia ja Pekingi võimuambitsioonid pandi proovile (3)

Märt Läänemets
, Sinoloog, Sisekaitseakadeemia teadur
Copy
Ameerika Ühendriikide Senati esindajatedkoja spiiker Nancy Pelosi (paremal) kohtus Taiwani välisministri Joseph Wuga.
Ameerika Ühendriikide Senati esindajatedkoja spiiker Nancy Pelosi (paremal) kohtus Taiwani välisministri Joseph Wuga. Foto: Taiwan Ministry of Foreign Affairs HANDOUT

Palju kirgi üles kütnud Ameerika Ühendriikide Senati esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi visiit Taiwani siiski toimus ja selle kirjatüki avaldamise ajaks on see juba ilmselt läbi, kirjutab sinoloog ja Sisekaitseakadeemia teadur Märt Läänemets (TULE). 

Külaskäik oli lahtine praktiliselt kuni selle hetkeni, mil USA õhujõududele kuuluv lennuk pardal Pelosi ja tema delegatsioon teisipäeva hilisõhtul Taipei Songshani lennuväljal maandus ja avalikkuse ette toodi pildid delegatsiooni vastuvõtust Taiwani välisministri Joseph Wu poolt. Oli ka pilte taiwanlaste tänavameeleavaldustest loosungitega, mis tervitasid kõrge USA poliitiku saabumist saarele. Sellele järgnes kohe Pelosi säuts Twitteris: «Meie delegatsiooni visiit Taiwani näitab Ameerika vankumatut pühendumist Taiwani elujõulise demokraatia toetamisele. Meie kõnelused Taiwani juhtidega kinnitavad meie toetust oma partnerile ja tõstavad esile meie ühiseid huvisid, sealhulgas vaba ja avatud India ja Vaikse ookeani ruumi arendamiseks.»

Kolmapäeva varahommikuse Taiwani ajalehe Liberty Times andmetel pidi Pelosi kolmapäeval kohtuma Taiwani presidendi Tsai Ing-weni, seadusandliku yuani (Taiwani parlament) liikmetega, pidama televisioonis ülekantava kõne ning seejärel kõnelema suletud uste taga saareriigi suuremate erakondade esindajatega. Kavas oli ka ühine pressikonverents ja lõunasöök president Tsaiga. Pärastlõunal pidi kohtutama Taiwani, Hiina ja Hongkongi inimõiguste aktivistidega Jingmei inimõiguste pargis. Spiiker pidi lahkuma saarelt umbes kell 17 kohaliku aja järgi ehk ennelõunal Kesk-Euroopa aja järgi. Kas kõik see täpselt nii toimus, seda saame alles teada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles