Ivo Känd Ristisammas on rahaikke monument (11)

Ivo Känd
, TTÜ Tartu Kolledži haldusjuht, RE
Copy
Vabadusõja võidusammas
Vabadusõja võidusammas Foto: Raigo Pajula

​Eestlastel ei lähe asjad ausammastega hästi. Ükskõik, kas püstitatakse kliimasobimatu võõrstiilne klaasrist Tallinna, korraldatakse halenaljakas sambakarneval Viljandis või püüab skulptor samba sättida Tallinna lahte või koguni Saadjärve äärde.

 

Kõik me mäletame 2007. aastal Aljošaga juhtunut. Praegu oleme olukorras, kus Vene okupandid hävitavad Ukrainat, aga Narva jõe ääres suunaga Tallinna poole, seisab tank T-34, mille õige asukoht oleks Vaivara Sinimägede muuseumis. See on Eesti Vabariigi ja inimeste suhtes väljakutsuv ja solvav.

Võidupühal möödus 13 aastat meie esindussambal, Vabaduse väljakul seisval Vabadussõja võidusambal, mille puhul klaas pidi autorite idee kohaselt seostuma jääga, tuletades meelde, et Eesti on põhjamaa. Jääskulptuuri illusiooni pidi rõhutama monumendist kumav valgus... Paraku sai imeilu klaasilikule kõrgusele saatuslikuks, sest kohtusid arusaamatu rahakasutus, ebaõnnestunud konstruktsioon ja poliitiline arrogants. Kas nüüd juba üle tosina aasta probleeme tekitanud ristisamba üle naerda või nutta oleneb sellest, kui isiklikult me maksumaksjana seda olukorda võtta oskame.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles