Signe Riisalo Eestis tuleb vältida hoolitsuskriisi (3)

Signe Riisalo
Copy
Signe Riisalo.
Signe Riisalo. Foto: Remo TÕnismÄe/postimees

Poolteist aastat tagasi asusime sotsiaalministeeriumis ellu viima pikaajalise hoolduse süsteemi muudatuste paketti, millest esimene osa tänaseks edukalt läbitud. Uue koalitsiooniga oleme ühtlasi jõudnud kokkuleppele, et pikaajalise hoolduse süsteemi reformi elluviimiseks investeeritakse üldhooldusesse igal aastal ka vajalikud 40 miljonit eurot, kirjutab sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo (reformierakond).

Esiteks on siinkohal aga paslik tunnustada nii 2015. aastal riigikantselei juures tegutsenud pikaajalise hoolduse rakkerühma tööd kui eksperte koostööpartnerite hulgast ja sotsiaalministeeriumist, kelle abiga pikaajaline hooldus kui mõiste õigusruumis kanda kinnitas ning planeeritud muudatusettepanekutega memorandumi 2021. aasta kevadel valitsusesse viisin. Niisamuti aga ka uusi koalitsioonipartnereid, kelle toel soosiv otsus reformi läbiviimiseks tuli.

Nagu eespool mainitud, koosneb üldhoolduse reform mitmest osast, millest tänaseks on esimene läbitud. See tähendab, et riigikogu kiitis kevadistungjärgul heaks sotsiaalhoolekande seaduse ja teiste seaduste muudatused, mis aitavad kaasa parema hoolekandelise abi pakkumisele ja vabastavad lapselapsed vanavanemate ning vanavanemad täisealiste lapselaste ülalpidamiskohustusest. Nende muudatuste eesmärk on olnud vähendada põlvkonnaülest hoolduskoormust ja võimaldada hooldust vajaval inimesel nii riigi kui kohaliku omavalitsuse toel võimalikult kaua oma kodus elada ja vajaduse ilmnedes ka toetatult hooldekodu teenust kasutada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles