Kaimar Karu ⟩ Kellele me seda riiki ehitame (42)

Kaimar Karu
, Ettevõtja ja IT-valdkonna ekspert
Copy
Endine IT- ja ettevõtlusminister Kaimar Karu
Endine IT- ja ettevõtlusminister Kaimar Karu Foto: Mihkel Maripuu

Meie erakonnad näevad iga nelja aasta järel kõvasti vaeva, et panna eesmärgid ja eelistused kirja valijatele arusaadaval moel. Pikemalt tegutsenud ning suurema kogemusega erakondadel on see lihtsam, sest truud valijad ootavad tihti vaid kinnitust sellele, et senise kursiga jätkatakse. Strateegiline vastandumine «ohvriks» valitud erakonnaga aitab eristuda ning mõnikord piisab plaanide kohta käivatele kuidas-küsimustele justkui vastamisel pelgalt «Mitte nii, nagu nood seal!»-lubadusest, kirjutab kolumnist Kaimar Karu.

Suures plaanis aga näib, et eristumine on muutunud keerulisemaks. Mitu erakonda on oma poliitikaga keskpõrandale kokku tulnud ning parlamendiarutelusid kuulates ja poliitikute arvamusartikleid lugedes jääb eelistuste aluseks olev maailmavaade ja välja jagatud lubadusi toetav majanduspoliitika ebaselgeks. Konjunktuurne päevapoliitika viib aga lühinägelike lahendusteni.

Tihti ei klapi erakondade esindajate väljaöeldu sugugi sellega, milliste lubadustega on rahva nimel otsuste tegemiseks mandaat saadud; nii mõnigi kord aga ka sellega, mida sama erakond hiljuti väitis. Küsimus pole oludega kohanemises ja paindlikkuses, vaid koherentsuses. Potentsiaalsele valijale kõige lahkemalt kõlavad lubaduste-lahenduste kombinatsioonid pole päriselus alati võimalikud.

Kommentaarid (42)
Copy
Tagasi üles