Igor Eidman: Putini lähikond on N. Liidu taastamise ideest pöördes, aga see viib hävinguni (3)

Copy
Ukraina jälg Putini näos.
Ukraina jälg Putini näos. Foto: Internet

Berliinis elav Vene sotsioloog Igor Eidman leiab oma kirjutises, et Nõukogude Liidu taastamise üritus on kui katse surnuga vahekorda astuda ja see ei saa lõppeda muu kui agooniaga. Agoonia algus on aga juba käes.

Putinit ja kogu Venemaa võimueliiti on kombeks võtta ideetute sulide ning varaste kambana. Oleks suurepärane, kui see vaid nii oleks. See päästaks nende agressiivsete sõdade mitmete tuhandete ohvrite elusid. Samas pole nad kahjuks pelgalt tavapärased sulid. Nad on maniakaalsest ideest pöörata ajalugu tagasi seestunud.

Neil päevi Šoigu, rääkides uue Jeltsini Venemaa relvastatud sekkumise esimesest kogemusest teiste postsovetlike riikide (Gruusia Lõuna-Osseetia konfliktis 1992. aastal) asjadesse, teatas: «Me olime täiesti veendunud, et see kõik on ajutine ja meie riik saab taas suureks ja tugevaks, et jälle saab olema Nõukogude Liit ja et keegi ei lahku.» Tegu on väga väärtusliku ülestunnistusega, mis seletab Putini, tema kaaskonna ja kogu Venemaa valitseva eliidi psühholoogiat. Nad pole kunagi leppinud, isegi 1990. aastatel, Nõukogude impeeriumi kokkuvarisemisega, pidasid seda ajutiseks arusaamatuseks ja valmistusid olnu tagasipööramiseks esimesel võimalusel.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles