Erkki Erilaid Energiasõda on algatanud Saksamaal ulatuslikud säästutalgud (8)

Erkki Erilaid
, majandusajakirjanik
Copy
Pildil Saksamaal Grevenbroichi lähedal pruunsöelküttel töötav elektrijaam Neurath, mida haldab Saksamaa energiatarnija RWE (26. juulil 2022). 
Pildil Saksamaal Grevenbroichi lähedal pruunsöelküttel töötav elektrijaam Neurath, mida haldab Saksamaa energiatarnija RWE (26. juulil 2022). Foto: SASCHA STEINBACH

Eile teavitas Eesti Gaas oma kliente 77-protsendilisest hinnatõusust. Toasoe maksab gaasitarbijatele sel sügisel eelmisest viis korda enam, kirjutab majandustoimetuse reporter Erkki Erilaid.

Ka elektri ja puudega kütjatele pole hinnatõus halastanud ja ehkki riik on lubanud vähemalt osa gaasi ja elektri kallinemisest enda kanda võtta, on üsna selge, et sel talvel on mõistlik lühkarite väel paljajalu toas kalpsamise asemel otsida välja soe pesu ja villased sokid. Seda enam, et iga kraad, mis me toas temperatuuri alandame, annab gaasikütte puhul ligi viis protsenti säästu.

Kui Eesti kodutarbija ja eeldatavasti ka äritarbija gaasi kohustuslikust normeerimisest pääseb, sest meil on gaasitarbimine juba niigi pea viiendiku võrra vähenenud ja kogu energianõudlusest moodustab gaas kõigest seitse protsenti, siis hoopis kurvemad on lood Euroopa suurtel majandustel Saksamaal ja Itaalias. Saksamaa saab energiat gaasist 25 protsendi ja Itaalia koguni 42 protsendi ulatuses.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles