Sarah Kruusmaa Lavrov käis Aafrikas rääkimas, kuidas Venemaa pole kedagi koloniseerinud (4)

Sarah Kruusmaa
, arvamustoimetaja
Copy
Vene välisminister Sergei Lavrov jalutamas Uganda presidendi Yowerei Museveniga 26. juulil Entebbes.
Vene välisminister Sergei Lavrov jalutamas Uganda presidendi Yowerei Museveniga 26. juulil Entebbes. Foto: Postimees

Suvi on ikka üks suur ringreiside aeg. Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman väisab üle mitme aasta Euroopat, Ursula von der Leyen saabus äsja Aserbaidžaanist, Joe Biden naasis Lähis-Idast, Macron ja Lavrov on lõpetamas paralleelset väljasõitu Aafrikas, kirjutab arvamustoimetaja Sarah Kruusmaa.

Eks igaüks sõida visiidile kindla eesmärgiga, et millegi või kellegi võrra rikkamana koju naasta. Mida tugevamalt pitsitab Venemaa agressioonist tulenev energia- ja näljakriis, seda olulisem on eri kontinentidelt leida uusi liitlasi, äripartnereid, konkreetseid tehinguid, äraleppimist vms. Seetõttu on täiesti mõistetav, miks näiteks von der Leyen tahab järsku sõbraks saada Aserbaidžaani presidendiga ja miks Saudi Araabia prints on äkitselt Euroopasse oodatud.

Kuna lääs Kremliga tegemist teha ei soovi, on Moskva otsustanud jõudumööda pöörduda kolmanda maailma poole. Lavrovi ekskursioon ja teatud Aafrika riikide Putini-lembus on rajatud varem väetatud pinnale, mida iseloomustavad Wagneri grupp, vilja, turismi ja relvade import, miljardi dollari projektid Egiptuses jne. Lisades loetellu ka asjaolu, et 1960. aastatel, mil Aafrika riigid riburada pidi kolooniastaatusest lahti said, oli NSVL esimeste seas, kes Aafrikat väisas ning sinna kommunismi ja andameid viima asus, kõlab praegune ringreis paljulubavalt. Enam kui poole sajandi tagust sõprussuhet ja ühist koostööd meeldis Lavroviga kohtudes meenutada näiteks ka Uganda presidendil Yoweri Musevenil.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles