Werner Hoyer ⟩ Euroopa majanduse vundament variseb: Vene gaas ja nafta tuleb asendada (12)

Werner Hoyer
, Euroopa Investeerimispanga president
Copy
Euroopa Investeerimispanga president Werner Hoyer.
Euroopa Investeerimispanga president Werner Hoyer. Foto: Sierakowski©isopix

Venemaa sissetung Ukrainasse ja kasvav vaenulikkus lääne vastu on kummutanud Euroopa pikaaegse eelduse, et kaubandussuhted tagavad kestva rahu Euroopa ja tema suure naabri vahel, kirjutab Euroopa Investeerimispanga president Werner Hoyer.

Suur osa ELi majandusest on üles ehitatud nafta ja gaasi vundamendile, mida oleme seni tarninud peamiselt Venemaalt. Nüüd on aga Euroopa sattunud talumatusse olukorda, kus suur osa tema energiavarustusest sõltub vaenulikust ja ebausaldusväärsest jõust. Sõda Ukrainas ja kaasnevad sanktsioonid tähendavad, et mitmete kaupade, näiteks metalli, toiduainete, nafta ja gaasi eksport sellest piirkonnast on kahanenud, kergitades inflatsiooni tasemeni, mida pole nähtud aastakümneid.

Euroopa Investeerimispanga hiljutise uuringu järgi jääb ELi majanduse reaalkasv 2022. aastal tugevalt alla kolme protsendi. Sõja eel ennustas Euroopa Komisjon majanduskasvuks neli protsenti. Edasised kaubandushäired või karmimad sanktsioonid võivad viia Euroopa majanduse ka langusesse. Samas – kui raskeks olukord Euroopa majapidamiste jaoks ka ei kujuneks, ei ole see võrreldav sellega, mida elab läbi Ukraina. Seepärast peame Ukrainale pakkuma mitmekülgset abi ja toetama riigi ülesehitust siis, kui aeg selleks kätte jõuab.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles