Henri Zeigo ⟩ Taiwan õpib hoolega Ukraina sõjast (1)

Henri Zeigo
, toimetaja
Copy
Hiina ohu korral ei saa alahinnata taiwanlaste kaitsetahet.
Hiina ohu korral ei saa alahinnata taiwanlaste kaitsetahet. Foto: Daniel Ceng Shou-Yi

Veel enne sõja algust Euroopas olid maailma pilgud korraga suunatud kuhjuvatele pingetele nii Ukrainas kui ka Taiwanis. Viimane on esimese tõttu jäänud natuke tagaplaanile, kuid samas pole geopoliitilises võitluses vähendanud selle piirkonna olulisust, kirjutab Postimehe arvamustoimetaja Henri Zeigo. 

Hiina keskvõim on ikka ja jälle üritanud Taiwanit survestada nii sõnades kui ka tegudes. Ehkki Taiwani kaitseministeeriumi andmetel on pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse Hiina katsed nende õhukaitse tuvastustsooni siseneda aasta taguse ajaga arvuliselt tagasihoidlikumad, ei saa välistada, et konflikt mõnel sobivamal ajal taas teravneks. Peking on diplomaatilises suhtluses seni igal sammul kasutanud võimalust korrata oma tavapärast sõnumit, mille järgi nad on valmis Taiwanit ka jõuga hõivama ning mingist iseseisvumisest ei saa siinjuures juttugi olla.

Mullu saareriigi elanikud sõjalist ohtu veel ei tajunud. Kui 2021. aasta oktoobris tehti avaliku arvamuse küsitlust, ei uskunud 64,3 protsenti vastanutest, et sõjaline konflikt Hiina ja Taiwani vahel võiks kunagi puhkeda. Kas selliseks optimismiks on jätkuvalt alust, oskavad ilmselt vähesed öelda. Ka tänavu veebruaris uskusid paljud ukrainlased veel viimase hetkeni, et Putin ei anna rünnakuks korraldust. Paraku läks teisiti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles