Tõnis Saarts Reformierakond tunnistab neoliberaalse Eesti loojangut? (32)

Tõnis Saarts
, Tallinna Ülikooli võrdleva poliitika dotsent
Copy
20.10.2021, Tallinn Otse Eloga. Stuudios Tõnis Saarts Foto Mihkel Maripuu, Postimees 
20.10.2021, Tallinn Otse Eloga. Stuudios Tõnis Saarts Foto Mihkel Maripuu, Postimees Foto: Mihkel Maripuu

Reformierakonna juhitud valitsustelt võiks oodata, et nad hoiavad eelarve kindlalt tasakaalus, ei külva heldelt toetusi, väldivad riigi liigset sekkumist turgude (sh energiaturu) toimimisse ja veenavad valijat kriisi ajal kasinuspoliitika vältimatuses. Mitte midagi sellist me vastloodud valitsuse puhul aga ei näe. Pigem on need põhimõtted kõik pea peale pööratud, kirjutab politoloog Tõnis Saarts.

Uut koalitsioonilepingut ja selle põhilubadusi vaadates jääb mulje, et selles võimuliidus kuulub peaministritool pigem sotsiaaldemokraatidele või riigikapitalismi usku konservatiividele, mitte aga turuliberaalsele Reformierakonnale. Kas neo­liberalismi ajastu on Eestis nüüdseks läbi ja miks on Reformierakond muutnud oma aastakümneid pühaks peetud põhimõtteid?

Alustame meeldetuletuseks sellest, mis üldse on neoliberalism ehk turuliberalism. Kui lühidalt kokku võtta, siis on see majanduspoliitiline maailmavaade, mille peamised märksõnad on madalad maksud, õhuke riik (mitte paks hoolekanderiik nagu vasakpoolsetel), riigi vähene sekkumine majandusse, turuvabaduse ja ettevõtlusvabaduse ülimuslikuks pidamine ja eelarvetasakaal. Teisisõnu, sellised käibefraasid nagu «igaüks on oma õnne sepp», «turg paneb kõik paika» ja «riik on halb peremees» võtavad selle ideoloogia kenasti kokku.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles