Christine Lagarde ⟩ Intressimäärade tõstmine on samm aeglasema inflatsiooni poole (2)

Christine Lagarde
, Euroopa Keskpanga president
Copy
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde.
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde. Foto: DANIEL ROLAND

Inflatsioon on liiga kiire. Venemaa algatatud sõda Ukrainas on tõstnud energia- ja põllumajandustoodete hindu. Hindu kergitab ka materjalide, seadmete ja töötajate puudus, mille on põhjustanud pandeemia. See mõjutab inimesi ja ettevõtteid kogu euroalal, eriti aga väikese sissetulekuga rühmi, kirjutab Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde. 

Inflatsiooni tõukavad tagant tegurid, millest suurt osa ei saa keskpangad kontrollida, kuid nad saavad tagada, et inflatsioon ei muutuks püsivaks. See võib juhtuda, kui hinnad tõusevad kõigis majandussektorites ja inimestel tekib kiirema inflatsiooni ootus. Nii võib välja kujuneda palga-hinnakasvu spiraal, mille tagajärjena on varasematel aegadel inflatsioon kontrolli alt väljunud.

Sel põhjusel tegime Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogus neljapäeval otsuse tõsta euroala intressimäärasid 0,5 protsendipunkti võrra, lõpetades seega kaheksa aastat kestnud negatiivsete intressimäärade perioodi. Oleme ühiselt võtnud kohustuse tagada inflatsiooni naasmise keskpikas perspektiivis kahe protsendi tasemele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles