JUHTKIRI ⟩ Minister Petersoni krobeline start lõi pahviks (20)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur FOTO: Urmas Nemvalts
Päeva karikatuur FOTO: Urmas Nemvalts Foto: Urmas Nemvalts
  • Peterson on hea tavaga pahuksis
  • Huvide konflikti võimalus on ilmne
  • Libastus paljude meelest kõige asjalikum uustulnuk

Kui Janek Mäggi sai omal ajal riigihalduse ministriks, kerkis kohe küsimus, kas tema suhtekorraldusäri mitte huvide konflikti ei põhjusta. Kui Mäggi puhul ei teadnud keegi täpselt, kes olid tema kliendid, siis praeguse tervise- ja tööministri Peep Petersoni puhul on kõik selge. Tema on olnud üle üheksa aasta Eesti Ametiühingute Keskliidu eesotsas.

Huvide konflikti võimalused on siin ilmsed. Peaminister Kaja Kallas tõi näiteks kolmepoolsed läbirääkimised, milles osalevad ametiühingud, tööandjad ja riik. Kui ametiühingute esindaja saab ühtäkki riigi esindajaks, siis tekib küsimus, kuidas tagada läbirääkimistel tasakaal.

Pealegi hakkas mullu kehtima lobistidega suhtluse hea tava, mis selliseid küsimusi reguleerib. Juba tava esimesel leheküljel on kirjas, et lobistid võivad olla näiteks ametiühingud. Teisel leheküljel olev punkt 3 ütleb aga, et varem lobistina töötanud ametiisik peaks aasta jooksul hoiduma toimingutest ja otsustest eelnevalt esindatud lobisti või tema esindatava suhtes.

Õiguskantsleri büroo direktori Olari Koppeli hinnangul peaks Peterson end aastaks taandama tööõigust ja tööturgu puudutavate poliitiliste otsuste kujundamisest ja nende langetamisest.

Kui ta seda ei tee, siis rikub ta valitsuse enda head tava. Samuti rikub seda peaminister, kes sellist tegevust oma valitsuses talub. 

Peterson peab end aastaks taandama tööõigust ja tööturgu puudutavate poliitiliste otsuste kujundamisest ja nende langetamisest, muidu rikub ta valitsuse enda head tava.

Peterson tõi sotsiaalmeedias enda kaitseks paar üpris demagoogilist argumenti. Nii osundas ta Norra ja Rootsi ministritele, kes on samuti endised ametiühingujuhid – nagu teiste riikide tavad õigustaks meie omade rikkumist. Samuti kirjutas ta, et endine minister ja riigikogu liige Arto Aas liikus vastassuunas, kui sai 2019. aastal Eesti Tööandjate Keskliidu juhiks. Tol ajal seda head tava aga veel polnud.

Sotsiaaldemokraatide juhi Lauri Läänemetsa väide, et probleem olevat tavas, mitte Petersonis, sest valitsus peabki inimesi esindama ja kaitsma, on paremal juhul kõigest hajameelsus – värskele siseministrile lihtsalt ei meenunud, et ka tööandjad on inimesed.

Muidugi võib arutleda selle üle, kas ametiühinguid peaks lobistide hulka lugema. See pole aga nüüdse arutelu teema.

Petersoni tagasiastumist keegi praegu ei nõua, küll aga tuleb Kallase meelest leida mingisugune kompromiss.

Omamoodi irooniline on, et paljude meelest tundus Peterson uute ministrite selgumisel nende seast kõige asjalikum. Tervise- ja tööminister, kes on palju aastaid tööküsimustega tegelenud ja kuulunud ka haigekassa nõukogusse.

Esimese asjana pani mõnegi kulmu kerkima see, kui Peterson võttis endale nõunikuks ministeeriumi endise asekantsleri Maris Jesse, kelle tegevus koroonapandeemia ajal paljudes rahulolematust tekitas. Peterson selgitas, et ta siiski ei tundvat tervishoiu valdkonda piisavalt ja vajab kogenud abilist.

Nüüd siis selgus, et oma tugevama alaga ta ka suuresti tegeleda ei tohiks. Töövaldkonnaga tegeleda ei saa, tervisealaga vähemalt enda meelest eriti ei oska. Tekib küsimus, mida siis uuel ministril üldse teha.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles