Andres Herkel ⟩ Biden tegi Lähis-Ida võidujooksus Putinile üks-null (2)

Andres Herkel
, arvamustoimetaja
Copy
USA president Joe Biden kohtumisel Saudi kroonprints Mohammed bin Salmaniga 15. juulil 2022.
USA president Joe Biden kohtumisel Saudi kroonprints Mohammed bin Salmaniga 15. juulil 2022. Foto: Bandar Aljaloud/Scanpix

USA ja Venemaa on kahtlemata sõjas. Selle sõja eripära on see, et USA sõdurid otseses sõjategevuses (veel) ei ole, küll aga sõdivad USA relvad. Peale selle käib täie hooga majanduslik ja diplomaatiline sõda, kirjutab arvamustoimetaja Andres Herkel.

USA loodud nn Ramsteini koalitsioonile on ette heidetud, et see pole piisavalt laiapõhjaline. Demokraatia musterriikidest üksi ei piisa, et Venemaale vastu saada, tema peibutab enda poolele kolmandat maailma. Mida vaesem riik ja mida autoritaarsem valitsus, seda paremini sobib see kokku Kremli veregrupiga.

Suurriikide positsiooni kujundamisel käib Moskva ja Washingtoni vahel äge diplomaatiline võitlus. Näiteks Indias. Venemaal on õnnestunud sinna rohkem naftat müüa, samuti võeti New Delhis jutule end igatpidi diskrediteerinud Vene välisminister Sergei Lavrov. Samal ajal loob USA Indiaga julgeolekusidemeid eeskätt Neliku (Quad) formaadis koos Austraalia ja Jaapaniga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles