Marek Strandberg Maailm lihtsalt jõllitab Putinit (4)

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Marek Strandberg
Marek Strandberg Foto: Konstantin Sednev

Hinnatakse, et Venemaa kulutused Ukrainas sõja pidamisele on 400–500 miljonit dollarit päevas. Krõbe summa ju? Teisalt: kütusemüük läheb neil hästi ja dollarit voolab sisse mühinal, kirjutab Postimehe teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja Marek Strandberg.

Mõne aasta eest oli Venemaa sisemajanduse aastane kogutoodang umbes 1,5 triljonit. Käesolevaks aastaks ennustatakse umbes 1,8 triljonit. On ka kopsakamaid hinnanguid, eks ikka kütusemüügi edust lähtuvalt.

Aastane sõjapidamine Ukrainas maksab Venemaale umbkaudu 180 miljardit. See on kümme protsenti rahvatulust. Piisav, et pidada tapvat ja kurnavat sõda aina ebatäpsemaks muutuvate relvadega, püüdes pidevalt aega võita. Aega on vaja, et korrastada oma sõjaväge, uuendada mobilisatsioonisüsteemi, kontrollida üle, et kõik tuumaraketid oleksid töökorras ja lõhkepead toimiksid. Vaevalt, et nad saavad selles praegu väga kindlad olla. Saksamaa ambivalentsus ja Euroopa Liidu leebumine sanktsioonide suhtes on kõik nõrkuse märgid, mis annavad Venemaale aina rohkem aega, et küsida Iraanist droone ja muud sõjatehnikat, jätkata hiinlaste moosimist ja võita aega, et anda hagu oma üsna viletsate relvade ning moona tootmisele.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles