Toomas Alatalu ⟩ Kremli Ukraina-poliitika proovimängud käivad Moldovas (4)

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Toomas Alatalu.
Toomas Alatalu. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

Aastail 1988–91 kehtestas rida Nõukogude Liidu rahvuspiirkondi enesemääramise õiguse. Nende hulka kuulus ka Moldova lõunaosas asuv õigeusklike türklastega asustatud Gagauusia (aastail 1918–44 kuulus see ala Rumeeniale), kus seda tehti rahumeelselt ja kokkuleppel Moldova valitsusega, kirjutab politoloog Toomas Alatalu.

13. juulil, kui Vene väed Ukrainas olid ametlikult operatiivpausil (kuniks kaitseminister Šoigu nad kaks päeva hiljem igas suunas taas liikvele pani), üllitas Venemaa välisministeerium oma rahvusvaheliste organisatsioonide osakonna juhi Pjotr Iljitšovi allkirja kandva sõnumi sellest, et Ukraina olla valmis arutama Moskva poolt veel märtsis pakutud projekti «Leping Ukrainas tekkinud olukorra reguleerimisest, tema neutraliteedist ja julgeoleku garantiidest». Vaat et viimaste nädalate konkreetseim märguanne sõja lõpu võimalikust lähenemisest. Pole teada, milliseid sõnastusi Moskva varem välja pakkus, aga kirjas on neutraliteet ja garantiid ning ei ole demilitariseerimist ja denatsifitseerimist, mis igapäevases propagandas jätkuvalt kõlavad.

Antud hetkel on olulisim sõna «neutraliteet», sest kaks riiki – Soome ja Rootsi – on just sellest staatusest loobunud, et ühineda NATOga. Samas oli sõjatandri naabruses, täpsemalt Moldova pinnal vallandunud võitlus just neutraliteedi säilitamiseks. Seda koguni kolmel rindel ja Moskva ülima tähelepanu all. Tõestagem seda Kremli kõneisiku Dmitri Peskovi 14. juulil kõlanud kinnitusega, et Venemaa ei ohusta Moldovat, sest too polevat Venemaa-vastane, nagu seda on Ukraina. Venemaa välisministeerium kritiseeris samal päeval Moldova militariseerumist ja ründas teises avalduses tõrkeid Transnistria konflikti reguleerimisel. Eelnevalt oli Euroopa Komisjon eraldanud Moldovale 40 miljoni väärtuses abi relvajõudude (selle meditsiiniteenistuse ja inseneripataljoni) moderniseerimiseks ning president Maia Sandu teinud lennuka avalduse, et kui Venemaa meile kallale tuleb, kas siis paneme talle vastu kõblastega varustatud armee?!

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles