Toomas Kümmel ⟩ Miks Karakalpakkias mässuks läks

Toomas Kümmel
, geograaf ja vabakutseline ajakirjanik
Copy
Usbeki sõjaväelane Karakalpakkia pealinnas Nukusis 6. juulil 2022. Taustal lehvivad Usbekistani (vasakul) ja Karakalpakkia lipud.
Usbeki sõjaväelane Karakalpakkia pealinnas Nukusis 6. juulil 2022. Taustal lehvivad Usbekistani (vasakul) ja Karakalpakkia lipud. Foto: Mukhammadsharif Mamatkulov

Karakalpakkia ei satu rahvusvahelistesse uudistekanalitesse just sageli. 1. ja 2. juulil Karakalpakkia pealinnas Nukusis toimunud meeleavaldused, kus osales kümneid tuhandeid inimesi, andis selleks nüüd põhjust. Miks nii läks ja missugused on Karakalpakkia suveräänsuse tulevikuväljavaated, sellest kirjutab geograaf ja vabakutseline ajakirjanik Toomas Kümmel.

Karakalpakid on turgi rahvas, kelle keel ja etnos on kõige lähedasem kasahhidele. Karakalpakkia autonoomne vabariik asub Usbekistani lääneosas, moodustades umbes 40 protsenti Usbekistani territooriumist. Kuid 85 protsenti Karakalpakkiast on Kõzõlkumi kõrb. Seetõttu paikneb rahvastik hõredalt.

Kuna Usbekistanis pole korraldatud ametlikke rahvaloendusi, on hinnanguliseks rahvaarvuks antud 1,7–1,8 miljonit inimest raske kontrollida. Demograafiliste trendide järgi otsustades on karakalpakke sellest kõigest kolmandik, teine kolmandik on usbekke ja neljandik on kasahhe. Seega võib karakalpakkide arvuks hinnata 500 000 – 600 000 hinge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles