Rainer Kattel ⟩ Kas mehed on ühiskonnale liiga kallid? (18)

Rainer Kattel
, Londoni Ülikooli Kolledži ja TTÜ professor
Copy
Rainer Kattel. FOTO: Elaine Perks
Rainer Kattel. FOTO: Elaine Perks Foto: Elaine Perks

Peretoetuste teema ajas eelmise valitsuse lõhki ning tundub olevat Eesti poliitikute jaoks üks põletavamaid küsimusi. Samas näitavad teadusuuringud, kui märkimisväärne on nn emaduslõiv Eestis – laste saamine tähendab naistele tulevikus sissetuleku kadu, kirjutab kolumnist Rainer Kattel.

Kõigis neis debattides on märkimisväärne, et me ei räägi meeste rollist lastekasvatamisel ega perekonnas laiemalt. Postimehe 19. juuni juhtkiri emaduslõivust räägib naistest ja lastest, kordagi mainimata mehi. Kui keskendume meeste käitumisele, siis avaneb meile hoopis teistsugune pilt. Ühiskonnana kulutame väga palju raha, et lahendada meeste käitumisega tekkinud probleeme. Kui meeste käitumine muutuks, jääks meil oluliselt rohkem raha selleks, et toetada peresid.

Võime alustada kõige lihtsamatest kuludest, mida mehed ühiskonnale tekitavad. Riskikäitumine (nt kuritegevus) ja tervise kahjustamine (nt alkoholism) on suuresti meeste nägu. See tekitab otsest kahju ning ühiskonnale kulutusi meeste madalama eluea näol ning suuremate tervishoiukuludega. Sel suvel on Saksamaal palju kõneainet pakkunud uuring, kus arvutati välja, et saksa ühiskonnale tekitavad sellised meeste käitumismustrid 65 miljardit eurot lisakulutusi aastas. 

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles