Aimar Ventsel ⟩ Mille nimel karakalpakid protestivad? (1)

Aimar Ventsel
, etnoloog
Copy
Usbekistani president Shavkat Mirziyoyev kohtumas kohalikega Karakalpakkia pealinnas Nukuses 3. juulil 2022. aastal. Nüüdseks on president külastanud Karakalpakkiat kaks korda ja lubanud regiooni autonoomia likvideerivad punktid põhiseaduse parandustest välja võtta.
Usbekistani president Shavkat Mirziyoyev kohtumas kohalikega Karakalpakkia pealinnas Nukuses 3. juulil 2022. aastal. Nüüdseks on president külastanud Karakalpakkiat kaks korda ja lubanud regiooni autonoomia likvideerivad punktid põhiseaduse parandustest välja võtta. Foto: Reuters/ScanPix

Karakalpakistan, pealtnäha tähtsusetu regioon maailma mastaabis ja meile siin Eestis, on viimasel ajal pakkunud palju kõneainet. Nimelt algasid Karakalpakkias, eriti selle pealinnas Nukuses juuni lõpul massilised protestid, mille mahasurumiseks saadeti kohale märulipolitsei ja eriväed, analüüsib sündmusi etnoloog ja kolumnist Aimar Ventsel.

Need protestid olid internetis levivate videote järgi pretsedenditult rahvarohked. Protestide laialiajamise käigus on nüüdseks ametlike andmete järgi surma saanud paarkümmend ja vigastustega viibib haiglates paar tuhat inimest. Lisaks on pool tuhat inimest arreteeritud. Ilmselt on need arvud aga mitu korda suuremad.

Eriti laia tähelepanu on pälvinud globaalses internetis sotsiaalvõrgustikes leviv video, kus Usbekistani politsei veekahuritega varustatud soomukid ajavad Nukuses protestijaid laiali, kasutades selleks punaseks värvitud vett. Sellise sammu mõte on hiljem leida punase värvi alusel inimesi, kes meeleavaldusel osalesid. (Tegemist on küllaltki vana trikiga, mida on kasutatud mitmetes riikides.) Teatud nurga alt tekib aga tunne, et tänavad on kaetud verega, mitte punaseks värvitud veega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles