Rein Ruutsoo ⟩ Tapatalgud Ukrainas ja Kremli «keelemängud» (2)

Rein Ruutsoo
, Tallinna Ülikooli emeriitprofessor
Copy
Rein Ruutsoo
Rein Ruutsoo Foto: Stanislav Moshkov

Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku väidetavat sõjavastasust ja metropoliit Eugeni tegevust Eesti Kirikute Nõukogu  ühisavalduse koostamisel analüüsib Tallinna Ülikooli emeriitprofessor Rein Ruutsoo.

Postimehes 4. juulil ilmunud artiklile lisatud Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku selgituses leiame väite, et koos teiste konfessioonidega tehtud ühisavalduses olevat «äärmise selgelt» väljendatud «sõjavastast positsiooni». Selle sõnastuse mõte on sisendada, nagu oleks Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik Venemaa agressiooni hukka mõistnud, mis pole ju tõsi. Vaadakem siis selle ühisavalduse sõnastust ja metropoliidi selgitusi veidi lähemalt.

Venemaa Putini vallandatud tapatalgute õigustamise strateegia lahutamatuks osaks on lausa orwellilikus võtmes «keelemängud». Niinimetatud eripoeratsiooni kajastavad sõnastused, mille eesmärk on Venemaa agressiooni õigustamine, annavad tänaseks juba silmad ette natside juutide hävitamise eesmärki teeniva «Endlösungi» sõnavarale. Sellega seoses ei saa märkamata jääda, millise kihistusega neist «mängudest» ja seda üheselt metropoliit Eugeni survel, läks kaasa ka Kirikute Nõukogu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles