Merca ⟩ Inime on loomult ori, kes ahnitseb asju või suhteid (5)

Merca
Copy
Merle Jääger ehk Merca FOTO: Harri A. Sundell
Merle Jääger ehk Merca FOTO: Harri A. Sundell Foto: Harri A. Sundell

Niipea, kui annad inimesele vabaduse kätte, leiutab ta mooduse, kuidas ennast meeldivalt orjastada. Võimalusi on mitmeid: töö, kinnisvara, hobid, aialapp, lemmikloomad. Või ka muud koduloomad. Võtan siin peamise vaatluse alla need viimased, aga ega selle käigus ka kinnisvarast mööda saa, kirjutab Merca.

Elajad vajavad elamispinda rohkem kui inime ise. Oma ninaesise eest nood oluliselt hoolitseda ka ei saa. Ikka peab peremees elukaid orjama. Minuealised mäletavad veel maamemmekesi, kelle ühe lehmakese eest pidi vähemalt magusaimal suveajal hoolt kandma pea kogu suguvõsa. Kamp tuli kokku, vihuti parmude ja palavuse kiuste Maasikule või Mustikule heina teha. Eks oli ju tore ja romantiline ka end pärast pingelist päevatööd lakas magusalt lõhnavaile heintele sirakile visata. Tänapäeval sellist õnne enamasti ei kohta. Pole enam ka kärbiseid, mille all öölejäänuna mõnusalt magada.

Memmeke orjas end lehmakese lüpsmisega, kuigi piimaga polnud teinekord suurt miskit peale hakata – palju see mutike ise juua jõudis. Muidugi sai tehtud ka võid ja kohupiima, mis kauem säilisid. Enamasti sahvris või keldrinukas, sest kõigil polnud ikka veel külmakappe. Pühapäevased lusikakoogid paksust maahapupiimast, praetud kas või või searasvaga, paisusid sooda toimel pea kahe sentimeetri kõrgusteks ning säilitasid oma kohevuse ja mureduse ka jahtunult. Paljukest sinnagi piima läks… Kui muidugi pere linnast külla tuli, siis jah.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles