Sergei Medvedev ⟩ Nii kõneles Žirinovski. Kuidas poliitiku fantaasiad viisid fašismini Venemaal (7)

Sergei Medvedev
, kirjanik ja ajaloolane
Copy
Vladimir Žirinovski 2016. aastal kõnet pidamas.
Vladimir Žirinovski 2016. aastal kõnet pidamas. Foto: Aleksander Nemenov

Vladimir Žirinovskile, kes ennustas kahepäevase täpsusega ette sõda Ukrainaga, jäigi teadmata, et see algas, ja ta ei näinudki oma aastatepikkuse tegevuse tulemust. Poliitiku matused toimusid kõige kõrgemal tasemel: Vladimir Putin isiklikult tuli temaga hüvasti jätma. Kuidas Žirinovski legitimeeris Vene fašismi, mille Putin täiel määral riiklikuks poliitikaks kohandas, analüüsib kirjanik ja ajaloolane Sergei Medvedev.

Suri Vene poliitika patriarh Vladimir Žirinovski. Kaugeltki mitte kõige vanem, kõigest 75 aastat – Vene Olümposel on tegu küpsuse eaga –, kaugeltki mitte kõige tituleeritum, ent üheselt (tema lemmiksõna, mida saates «Nukud» parodeeriti) üks Nõukogude ajastu tugisambaid. Veel enam: just tema sõnastas narri moel ja groteskses vormis revanšismi poliitilise programmi, millest sai Venemaa 2020. aastate ametlik doktriin, ja ta oli Vene fašismi – mis sirutus oma kogupikkuses ühes Ukraina sõjaga välja – ristiisa.

Kadunukese matusetalitus Lunastaja Kristuse katedraalis ja selle külastamine president Putini poolt (või inimese poolt, kes on tema sarnane) kanoniseerib Žirinovski lõplikult viimase kolmekümne aasta võtmepoliitikuna. Ta ennustas endale selliseid matuseid mitu aastat enne oma surma ette, nagu ennustas üldse ette väga paljut – sealhulgas kahe päeva täpsusega sõja alguse Ukrainaga – ja see prohvetlik anne ei räägi nii palju kadunukese informeeritusest, kui sellest, et ta tunnetas veatult zeitgeist’i, ajavaimu, ja vormis seda ise.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles