Marie Abel, Liis Raag ⟩ Abortide keelamine seab ohtu inimelud (1)

Copy
Abordiõiguste aktivistid USAs, Washingtonis 24. juunil 2022. a. 
Abordiõiguste aktivistid USAs, Washingtonis 24. juunil 2022. a. Foto: Gemunu Amarasinghe/Scanpix

USA ülemkohtu otsus kaotada üleüldine abordiõigus on vastuolus inimõigustega ning toob kaasa korvamatuid kaotusi inimelude ja tervise arvelt, kirjutavad Eesti Ämmaemandate Ühingu president Liis Raag ja Eesti Seksuaaltervise Liidu liige Marie Abel.

Jaanipäeva-nädalal jõudis Eestissegi ehmatav teade Ameerika Ühendriikidest, kus ülemkohtunike otsusel tühistati abordiõigus. Edaspidi on abordiõigus osariikide endi otsustada, mis tähendab, et sisuliselt võib ligipääs abordile kaduda või oluliselt väheneda 26 osariigis. Ligi 200 naiste tervise eest seisvat organisatsiooni üle maailma on allkirjastanud pöördumise, milles kutsutakse riikide valitsusi üles kaitsma naiste õigusi ja ligipääsu turvalistele tervishoiuteenustele. Teiste seas on pöördumisele alla kirjutanud Eesti Ämmaemandate Ühing.

Küllap võidakse siin tajuda vastuolu – kuidas saavad ämmaemandad, kelle rolli seostatakse eeskätt uue elu sünni toetamisega, avaldada toetust abordiõigusele? Lisaks sünnil ja sünnitusel abistamisele on ämmaemandad läbi elukaare naiste kõrval, toetades neid nende valikutes ja otsustes ning seades esikohale naise ja tema pere turvalisuse. Iga raseduse katkestamine on oma loo ja keerukusega, enamasti valulik nii naisele kui ka tema kõrval olevale arstile ja ämmaemandale, kuid võib olla kergenduseks ja väljapääsuks raskest olukorrast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles