JUHTKIRI ⟩ Valitsusest on meil saanud vigane pruut (33)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur 01.07.2022
Päeva karikatuur 01.07.2022 Foto: Urmas Nemvalts

Üle kõige vajab Eesti toimivat ja otsustusjõulist valitsust. Praegusel vahevalitsusel puudub kaalukate otsuste tegemiseks mandaat ja parlamendi toetus.

Eesti sisepoliitika ja erakondade tegevus selles ei ole enam adekvaatne. Kolm parteid peavad pikemat aega läbirääkimisi, millest jääb mulje, nagu ees seisaks kümme külluseaastat ja selleks ajaks kooskõlastatakse omavahel pikem nimekiri valijatele meelepäraseid reforme. Halloo, uued valimised on tuleva aasta märtsis. Valitsus, mida tehakse, on vahevalitsus. Aeg on napp, aga selle aja sees tuleb rinda pista tulekustutamisega. Mõned probleemid, kuid kindlasti mitte kõik, on prognoositavad: inflatsioon, energiakriis, võimalik uus koroonalaine.

Euroopas käib sõda. Eesti on eesliiniriik ka juhul, kui otsene sõjategevus meieni ei ulatu. Aga ka seda, kõige mustemat stsenaariumit ei tohi välistada. Üle kõige vajab Eesti toimivat ja otsustusjõulist valitsust, end rahvusvaheliselt tõestanud peaministrist üksi jääb väheks. Kuigi valitsus uute koalitsiooniläbirääkimiste alates tagasi ei astunud, on selge, et praegune ainult Reformierakonna ministritest koosnev kabinet on, kuidas nüüd viisakalt öeldagi – hädavahevalitsus. Neil puudub kaalukate otsuste tegemiseks mandaat ja parlamendi toetus.

Kommentaarid (33)
Copy
Tagasi üles