Vaba Akadeemia loeng Miikael Lotman «Lõpmatus ja õiglus Nietzsche filosoofias» (1)

Mariliis Maripuu
, Postimees TV toimetaja
Copy

1. juulil on Vabal Akadeemial taaskord külas Miikael Lotman, kes jätkab lõpmatuse ja õigluse filosoofilistel radadel.

Eelnevas loengus tutvustati lõpmatuse kui «piiritlematuse» mõistet ja selle seost õiglusega eelsokraatilise mõtleja Anaximandrose kosmoloogias. Seekord käsitletakse 19. sajandi saksa filosoofi Friedrich Nietzschet anaximandrosliku maailmavaate kriitilise edasiarendajana. Esmalt tutvustatakse Nietzsche hinnangut Anaximandrosele tema lõpetamata jäänud teoses «Filosoofia kreeka tragöödia ajastul». Seejärel esitletakse tema vaateid esteetikale, kosmoloogiale ja eetikale, tutvustades dionüüsliku ja apollonliku kunsti eristust ning «igavese tagasituleku'» ja «Jumala surma» mõisteid.

Loeng toimub 1. juulil kell 18.15 Tartu katoliku hariduskeskuse ruumis B 112. Majja saab sisse Iida tantsukooli ukse kaudu kooli esikülje vasakult poolt.

SA Academia Artium Liberalium ehk Vaba Akadeemia on 2018. aasta algul asutatud ühendus, mis koondab eesti haritlasi: teadlasi, mõtlejaid, intellektuaale ja õppijaid. Akadeemia eesmärgiks on luua tingimused renessansitüüpi haritlasringi tekkimiseks ja kujunemiseks kooskõlas vabade kunstide kontseptsiooniga. Akadeemia asutajateks on Marju Lepajõe, Mihhail Lotman, Ülar Ploom, Hardo Pajula ja Maria-Kristiina Lotman.

Varasemaid Vaba Akadeemia loenguid on võimalik järele vaadata Postimees TV-st.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles