Aimar Ventsel ⟩ Kasahstanil on selgroogu (4)

Aimar Ventsel
, etnoloog
Copy
Kasahstani president Kasõm-Žomart Tokajev.
Kasahstani president Kasõm-Žomart Tokajev. Foto: Postimees

Juuni keskel toimus Venemaal Peterburis järjekordne Peterburi Rahvusvaheline Majandusfoorum. Kogu selle ürituse rahvusvahelise haarde (kokku tulid enamasti maailmamajanduse seisukohalt suhteliselt tähtsusetud ja marginaalsed või tunnustamata riikide esindajad) ja Putini sõnavõttude üle on piisavalt keelt teritatud. Kes meist ida poole jäävat poliitikat jälgib, on vast tähele pannud Kasahstani presidendi Kasõm-Žomart Tokajevi sõnavõtte plenaaristungil, mida juhatas üks Vene propaganda ankruisikuid Margarita Simonjan ja kus osales Venemaa president Vladimir Putin. Ja teab ka seda, et Tokajev teatas, et Kasahstan ei kavatse tunnistada Ukraina Donbassis tekkinud separatistlikke vabariike, kirjutab kolumnist Aimar Ventsel.

Ma ei pööranud plenaaristungile tähelepanu enne, kui mu Kasahstani kolleegid hakkasid postitama vaimustatud avaldusi sellest, kui riigimehelik on president Tokajev ja kui alatu oli Simonjan. Tokajevit kiideti selle eest, kui stoiliselt oli ta reageerinud Simonjani labasustele, kusjuures presidendi suhtes väljendusid positiivselt ka need inimesed, kes enne suhtusid temasse pigem distantseeritult.

Miks oli Tokajevi käitumine nii üllatuslik? Tokajev on Kasahstani president ja Kasahstan on praegu keerulises olukorras. Ühest küljest on Kasahstan Venemaaga majanduslikult seotud, ent Venemaa tegemised hakkavad ka Kasahstani majandust kaasa vedama. Teisalt on Kasahstan majanduslikult rohkem seotud Hiinaga ja teatud valdkondades pigem läänemaailmaga. See kõik paneb Tokajevi keerulisse olukorda. Arvatakse, et kuna Tokajev on Moskvas lõpetanud rahvusvaheliste suhete instituudi, peaks ta olema Venemaa lõa otsas. Tegelikult on siin vähe loogikat.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles