Sofi Oksanen ⟩ Venemaale on vägistamine üks relv teiste hulgas (4)

Sofi Oksanen
, kirjanik
Copy
Sofi Oksanen
Sofi Oksanen Foto: Toni Härkönen

Mihhail Romanov on 31-aastane isa, abielumees ja Vene armee sõdur. Sel kevadel tungis ta uurijate teabe järgi Kiievi piirkonnas asuvasse majja, tappis selle omaniku ja asus seejärel vägistama lesestatud naist. Kuritegu vältas tunde. Romanovi oma laps on kuuldavasti samaealine kui ohvrite poeg, kes nuttis teo ajal kõrvaltoas, kirjutab Sofi Oksanen.

Mai lõpus esitati Ukrainas Romanovile tagaselja süüdistus vägistamises. Süüdistus oli esimene omataoline ja Venemaa julmuste väljaselgitamine on alles alguses. Ukrainasse tunginud väed on olnud süüdi riigis süstemaalises seksuaalses vägivallas, mis on suunatud igas vanuses tsiviilisikute vastu sõltumata sugupoolest.

Seksuaalse vägivalla relvaks muutmine on igivana sõjapidamise viis, kuid seadusandluse vaatenurgast on selle tunnistamine sõjakuriteoks pikk ja kivine tee ning sellesse pole suhtutud nii tõsiselt kui teistesse sõjakuritegudesse. Areng paremuse poole on siiski aset leidnud, viimastel kümnenditel rohkem kui meie ajaarvamise alguse järel. Lisaks kriminaaltehnika arengule on seda mõjutanud naisuurijate, -ajakirjanike, -juristide ja -kohtunike hulga lisandumine.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles