Edward Lucas ⟩ Venemaa ei kao koos Putiniga (13)

Edward Lucas
, Briti ajakirjanik
Copy
Moskva. Kreml ja Moskva jõgi.
Moskva. Kreml ja Moskva jõgi. Foto: Eero Vabamägi

Praegu pole õige aeg Venemaa pärast muretsemiseks. Ukraina võitleb kõikjal ellujäämise ja oma vabaduse eest. Seetõttu peavad kõik jõupingutused jätkuma – et koguda raha humanitaarabiks, et harida välisriikide avalikku arvamust, et survestada lääne valitsusi tarnima relvi ja laskemoona ja tegema muid solidaarsusakte. Selline arutluskäik on ahvatlev. Aga see on vale, kirjutab Briti ajakirjanik Edward Lucas.

Ukraina piinad on suuresti lääne strateegilise ebaõnnestumise tagajärg. Esmalt saime me valesti aru Nõukogude Liidu kokkuvarisemisest. Siis jäi meil märkamata imperialismi ja autoritaarsuse lehk, mis hõljus väidetavalt demokraatliku ja sõbraliku Vene riigi kohal. Samuti jätsime tähelepanuta (peamiselt ahnuse tõttu) korruptsiooni ja gangsterluse. Meie lähenemisviis põhines soovmõtlemisel ja seda viidi ellu vapustava enesekindlusega.

Lääneriigid ei tohiks seda viga korrata. Peame seadma endale eesmärgid ja prioriteedid. Peame läbi mõtlema, missuguseid ohvreid ja riske oleme järgmiste kuude, aastate ja aastakümnete jooksul valmis võtma. Oleksime pidanud seda tegema 1991. aastal. Me ei tohiks sellega enam viivitada.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles