Mihhail Lotman ⟩ Eesti koolile üleminek oleks realistlik juba lähitulevikus (6)

Mihhail Lotman
, semiootik, Isamaa liige
Copy
Riigikogu liige Mihhail Lotman
Riigikogu liige Mihhail Lotman Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Ühiskonnas on laiapõhjaline konsensus, et Eesti kool peab olema eestikeelne. Edasi aga hargnevad nüansid: kas minna üle eestikeelsele haridusele kindlaks tähtajaks, mis nõuaks ühiskonnalt ja haridussüsteemilt märkimisväärset pingutust, või nii, et üldse mitte üle minna – vene kool sureb Eestis ükskord loomulikku surma. Kõik muud plaanid jäävad nende vahele, kirjutab semiootik ja õppejõud Mihhail Lotman oma blogis (www.lotman.ee).

Ei saa öelda, et ühel poolel on absoluutne õigus, teine on aga täiesti eksiteel. Küll aga tahaksin ära klaarida ühe arusaamatuse: nimelt seisavad vene koolide sisulise säilitamise eest need poliitikud ja erakonnad, kes sõltuvad rohkem venekeelsest valijast. Seega võiks justkui aru saada, et venekeelse hariduse säilitamine on Eesti venelastele kasulik ja eestikeelne haridus piirab nende õigusi. See on vale.

Just Eesti venelased peaksid olema eriti huvitatud kvaliteetsest eestikeelsest kooliharidusest. Sellel on mitu põhjust. Esimene kuulub sotsiaalvaldkonda: ilma eestikeelse hariduseta inimesel on palju keerulisem omandada gümnaasiumi- ja ülikooliharidust, teisalt on ka nendes valdkondades, kus kõrgharidust pole vaja, karjäärivõimalused märksa ahtamad.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles