Orlando Figes «Eurooplased» ⟩ Kummitavad küsimused Euroopa kultuurile

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Teos on üles ehitatud (armu)kolmnurgale vene kirjaniku Ivan Turgenevi, tema armastuse, prantsuse ooperilaulja Pauline Viardot’ ja viimase abikaasa, teatrimänedžeri Louis Viardot’ vahel. Pildil Pauline Viardot (1821–1910) umbes 1845. aastal.
 
Teos on üles ehitatud (armu)kolmnurgale vene kirjaniku Ivan Turgenevi, tema armastuse, prantsuse ooperilaulja Pauline Viardot’ ja viimase abikaasa, teatrimänedžeri Louis Viardot’ vahel. Pildil Pauline Viardot (1821–1910) umbes 1845. aastal.  Foto: Hulton Archive/Getty Images/Wikimedia Commons

Tunnustatud briti ajaloolane Orlando Figes on kirjutanud kaasahaarava jutustuse 19. sajandi Euroopa kultuuriloost, kuid ei taha või ei suuda vastata mõnele iseenesestmõistetavale küsimusele, mis raamatut lugedes pähe kargavad.

Kõigepealt sellest, mis raamatus on hästi. Ja hästi on päris palju. ­Figes liigub ajalooliste isikute ja üldise kultuuriloo vahel väga osavalt. Terve raamat on üles ehitatud (armu)kolmnurgale vene kirjaniku Ivan Turgenevi, tema armastuse, prantsuse ooperilaulja Pauline Viardot’ ja viimase abikaasa, teatrimänedžeri Louis Viardot’ vahel. Vaevalt et keskmine eesti lugeja teab, kes olid Viardot’d, kuid nende seos kooliprogrammist tuttava Turgeneviga on intrigeeriv ja huvitav.

Orlando Figes «Eurooplased. Kolm elu ja kosmopoliitse kultuuri sünd» 
Orlando Figes «Eurooplased. Kolm elu ja kosmopoliitse kultuuri sünd» Foto: Raamatukaas

Orlando Figes «Eurooplased. Kolm elu ja kosmopoliitse kultuuri sünd»

Tõlkinud Kristiina Raudsepp

Postimehe Kirjastuse OÜ 2022

504 lk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles