Jan Trei ⟩ Uus reaalsus seab linnad ja vallad uude olukorda (1)

Jan Trei
, Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektor (Isamaa)
Copy
Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektor Jan Trei
Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektor Jan Trei Foto: Kristian Kruuser

Rahandusministeeriumi kevadine majandusprognoos on olnud stabiilses ja etteprognoositavas majanduskeskkonnas esimeseks sisendiks järgmise aasta riigieelarve koostamisel. Sellest on lähtunud ka kohalikud omavalitused jooksva aasta tulubaasi prognoosimisel ning järgmise aasta eelarve ja eelarvestrateegia ettevalmistamisel. Kahjuks tõdevad selle aasta kevadise majandusprognoosi koostajad, et nii kiirelt muutuvas majanduskeskkonnas ei saa arvestada hetke majandusnäitajatega, kirjutab Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektor Jan Trei (Isamaa).

Prognoosi järgi kasvavad kohalike omavalitsuste kulud tunduvalt kiiremini kui tulud. See on stsenaarium, mida 2021. aasta suveprognoosis ette ei osatud näha. Omavalitsuste kulude kasvu survestab nii tarbijahindade ja riigi keskmise palga tõus (prognoositav kasv 2022. aastal vastavalt 12,7 ja 7 protsenti), energiakandjate kõrged hinnad kui ka sõjapõgenikega lisanduvad kulud.

Kohalikud omavalitsused on tugevad ja võimekad vaid sellisel juhul, kui neile on tagatud piisav tulubaas ja maksutulud. Ikka selle ülla eesmärgi nimel, et pakkuda kvaliteetseid kodulähedasi avalikke teenuseid ja investeeringuid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles