Nädala nägu ⟩ President Macron ei pigista Moskva ees silma kinni (2)

Rauno Matvejev
, toimetaja
Copy
Emmanuel Macron. FOTO: Johan Elm
Emmanuel Macron. FOTO: Johan Elm Foto: Johan Elm

Prantsusmaa president Emmanuel Macron on praegu kõige mõjuvõimsam poliitik kogu Euroopa Liidus. Ukraina sõja valguses seisab EL silmitsi oma ajaloo suurima kriisiga ning pilgud ongi pöördunud just Macronile: kas Prantsuse president suudab astuda vastu Vene imperialismile Vladimir Putini isikus?

Macroni üleeilne visiit Ukrainasse koos Saksa kantsleri Olaf Scholzi ja Itaalia peaministri Mario Draghiga oli tugev toetuseavaldus Ukrainale, mida Kiiev oli pikalt oodanud. Liidrid kinnitasid, et toetavad Ukrainale kohe ELi kandidaatriigi staatuse andmist ja Macron koos Scholziga lubas ka suurendada relvatarneid Ukrainasse.

«Ukraina peab selle sõja võitma,» sõnas Macron ühisel pressikonverentsil Zelenskõiga, lisades, et Euroopa seisab Ukraina kõrval seni, kuni võit on saavutatud, kiites samuti ukrainlaste kangelaslikkust Vene sissetungi tagasilöömisel.

Sellega kinnitas Macron Kiievile ning andis selgelt mõista Moskvale, et lääneriikidel pole mitte mingisugust kavatsust Ukrainale rahu peale sundida, vaid see saab tulla ainult ukrainlaste endi initsiatiivil. Tehku ukrainlased mis valikud tahes – Euroopa seisab temaga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles