Toomas Alatalu ⟩ Kreml otsib maailmas toetust, kuid Kremli liitlased vaikivad

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsiooni (ODKB) välisministrite kohtumine 10. juunil 2022 Jerevanis.
Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsiooni (ODKB) välisministrite kohtumine 10. juunil 2022 Jerevanis. Foto: Venemaa Välisministeerium via REUTERS

Venemaa on suutnud sõjarindel edasi liikuda, kuid poliitrindel pole erilist edu ette näidata. Kremli jõupingutustest ja Venemaa suhete seisust maailmas kirjutab politoloog Toomas Alatalu.

6. juunil tuli Venemaa välisminister Lavrovil oma Belgradis väljakuulutatud pressikonverents hoopis Moskvas pidada. Päev varem oli nimelt selgunud, et Bulgaaria, Montenegro ja Makedoonia võimud ei anna tema lennukile läbilennu luba. Võttis aega, ent see, et Venemaa võimuisikute tee Euroopasse on suletud, sai lõpuks ometi veenva kinnituse.

Lavrov alustas oma juttu mõistagi sellest, et USA, NATO ja esesovtsõ (Moskva moesõna Euroopa Liidu kohta) karistavad hoopiski väikeriik Serbiat, et too ei saaks ajada sõltumatut välispoliitikat. Muidugi oli karistusaluseks Venemaa ise, sest Lavrov oli pärast veebruari lõpus alanud suurt sõda just hakanud taas mujale lendama. Ka Prantsuse president Macron ja mõned teised Euroopa liidrid olid samuti pärast pausi taas hakanud Putinile helistama, ja nüüd – istu kodus ja räägi sellest, mida oleksid välismaal teinud!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles